BH. REPREZENTATIVAC

Marko Panić za "Avaz": Danci su pokazali surovi kvalitet

Srbija trenutno igra bolji rukomet od Hrvatske, smatra desni bek Monpeljea

Panić: Danci su bili dominantni cijelo prvenstvo, kao i kroz finale. Facebook

30.1.2023

Svjetsko rukometno prvenstvo okončano je sinoćnjim finalom u Štokholmu, gdje je Danska pobjedom nad Francuskom (34:29) osvojila treći uzastopni naslov i ispisala historiju.

Taj podvig Danaca ne čudi, s ozbirom koliko ulažu u rukomet i koliko kvalitetne igrače imaju, smatra desni bek bh. reprezentacije i francuskog Monpeljea Marko Panić (31).

Nije iznenađenje

- Rukomet je u Danskoj nacionalni sport već godinama, ali to što su prvaci tri uzastopna prvenstva je zaista veliki uspjeh. Bili su dominantni cijelo prvenstvo, kao i kroz finale. Pokazalo se od ulaska u utakmicu. Ono što su pokazali protiv Francuske je surovi kvalitet – rekao je Panić za "Avaz" i nastavio:

- Oni mnogo ulažu. Gidsel je zadnja dva, tri prvenstva među nosiocima. Sad je Pitlik isplivao. Zamislite kad je on izbacio Hansena, Laugea, Holma iz startne postave i da je prvi lijevi bek cijelo prvenstvo... Oni su jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, to su i potvrdili. Nije neko iznenađenje.

Panić: Hendikep kod Francuza bio je na lijevom beku. Facebook

Dotakao se Panić konkretnije finalnog meča.

- Francuzi su igrali loše u prvom poluvremenu, ali su opet imali samo jedan gol zaostatka. To govori kakav potencijal oni imaju. Danska je imala svoj dan, sve joj je ulazilo, par nevjerovatnih šuteva s bekovskih pozicija. Landin i Miler (Moller) u omjeru sa Žerarom (Gerard) i Dezboneom (Desbonnet) su napravili prevagu – mišljenja je Panić.

Problem kod Francuske vidio je na poziciji lijevog beka.

- Hendikep kod Francuza bio je na lijevom beku povredom Tiboa Brijea (Thibaud Briet) iz Nanta, jer mislim da Elohim Prandi nije taj nivo. Nikola Karabatić je bio malo povrijeđen i ne znam je li bio spreman za finale.

Od Španaca nije očekivao da dođu do bronze.

- Španci, rekao bih muljavo, ali svake godine uđu u borbu za medalju i osvoje. Nisam imao dojam da će dogurati toliko na početku prvenstva. Ali oni su takvi. Igraju lijep rukomet s glavom i oni su tu konstantni. Non-stop su u vrhu – kazao je Panić.

Panić: Pravila su nezgodna. Facebook

Za Šveđane je nenadoknadiv hendikep bila povreda Džima Gotfridsona (Jim Gottfridsson).

- Šveđani imaju jednu ozbiljnu reprezentaciju, od lijevog do desnog krila. Kod njih je bio problem što se motor ekipe Gotfridson povrijedio. S njim bi to izgledalo drugačije. Ali rukomet je takav da je svaki trening, svaka utakmica rizik od povrede – kazao je Panić.

Veliki pritisak

Osvrnuo se Panić i na nastup reprezentacija iz regiona, gdje ga je najviše dojmila Srbija.

- Hrvatska je bila hit u regionu godinama, ali trenutno mi Srbija igra bolje. Ne znam je li Đerona (Gerona) razlog za to. Potrefila se hemija u ekipi, imaju neku dobru energiju. Gledajući sve selekcije, Srbija mi igra najljepši rukomet u regionu. Kod Hrvatske je neki veliki pritisak, oni uvijek pucaju na najviše, ali moramo sagledati realno stvari. Ima trenutno reprezentacija koje su bolje od Hrvatske. Njima treba još jedna godina da ti igrači postanu nosioci kao što su bili u to vrijeme bili Balić, Metličić... - smatra Panić.

Dodao je kako su Hrvati jednim dijelom bili i žrtva sistema takmičenja.

- Malo su i ta pravila nezgodna. Hrvatska s tim jednim porazom nije imala šansu da prođe u četvtrfinale, dok je Mađarska imala dva poraza pa je prošla. Zavisi kako te to pogodi - kazao je naš reprezentativac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.