OLIMPIJSKE IGRE

Latvija zaprijetila bojkotom OI zbog Rusije i Bjelorusije

Baltička država je danas zaprijetila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu 2024., ukoliko Rusiji i Bjelorusiji bude dozvoljen nastup

Olimpijske igre. AP

1.2.2023

Olimpijski komitet Latvije je prvi nacionalni komitet osim ukrajinskog koji je zaprijetio da će prije bojkotovati Olimpijske igre nego se takmičiti sa ruskim sportistima. 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je nagovijestio da će dozvoliti ruskim i bjeloruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama kao neutralni sportisti.

- Sve dok traje rat u Ukrajini, učešće ruskih i beloruskih sportista pod bilo kojom zastavom je neprihvatljivo - naveo je predsjednik Olimpijskog komiteta Latvije Žoržs Tikmers. 

On je u ponedeljak rekao da Latvija neće poslati svoj tim u Pariz ako će se on takmičiti protiv Rusije ili Belorusije, a taj stav je danas ponovio rekavši da bi Latvija trebalo da bojkotuje i kvalifikacione turnire, koji su u nekim sportovima već počeli, ako učestvuju ruski ili bjeloruski takmičari.


Latvija je pozvala zemlje poput Velike Britanije, Francuske i Kanade da se izjasne protiv učešća Rusije i Bjelorusije i da zaustave te dvije zemlje da steknu „meku moć kroz sport“.

Tikmers je na Igrama u Moskvi 1980. godine osvojio srebrnu medalju u veslanju za Sovjetski Savez, takmičenje koje su brojne zemlje bojkotovale zbog invazije sovjetske vojske na Avganistan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.