SVJETSKI KUP

Mirza Nikolajev nakon uspjeha u Njemačkoj za "Avaz": Ovo je jedna od najtežih staza

Nikolajev i Pleho su do sada propustili dobar dio sezone zbog teške finasijske situacije u kojoj se nalazi reprezentacija BiH

Nikolajev: Napravio sjajan rezultat na utrci Svjetskog kupa. Twitter

Nerkez Ridžal

3.2.2023

Bosanskohercegovački sankaš Mirza Nikolajev je danas u polufinalnoj utrci Svjetskog kupa u njemačkom Altenbergu ostvario fenomenalni rezultat, tako što je osvojio 15. mjesto, a stazu je prošao sa vremenom 57.976 sekundi, dvije sekunde sporije od najboljeg, Nijemca Sebastiana Bleja (Bleya).

Mirza se za portal "Avaza" javio iz Altenberga, gdje se mukotrpno pripremao za utrku Svjetskog kupa na kojem je ostvario fenomenalan rezultat.

Zahtjevna staza

- Zadovoljan sam upravo završenom trkom. Ovo je jedna od najtežih staza u cijelom kalendaru i vjerujte mi kada vam kažem, da prilikom spusta potrošite svoj zadnji atom snage.

Posebno mi je drago zbog mog reprezentativnog kolege, Hamze Plehe koji se prvi put spustio sa vrha ove izuzetno zahtjevne staze, ali nažalost Hamza nije prošao u finale.

Nikolajev i Pleho su do sada propustili dobar dio sezone zbog teške finasijske situacije u kojoj se nalazi reprezentacija BiH, a najveći problem mnogih bh. sportista je odsustvo podrške države i njenih institucija.

- Nažalost zbog finasijskih poteškoća morali sam preskočiti neke trke Svjetskog kupa, tako nisam bili u mogućnosti nastupiti u Kanadi, Americi i Latviji. Tačno se vidi da nam trebaju te trke, kao i treninzi da bi napravili još bolje rezultate.

S obzirom da nemamo skoro nikakvu podršku vlasti i države, ja sam zadovoljan što sam uspio izboriti finale Svjetskog kupa koji će se voziti u nedjelju, gdje ću biti sa 32 najbolja sankaša svijeta - kazao je Nikolajev.

Nikolajev: U Altenbergu ostavrio rezultat sezone. Facebook

Dobra atmosfera

Pitali smo Mirzu kakva je atmosfera u ekipi i šta je krajnji cilj u ovoj sezoni.

- Imat ćemo do kraja još dva takmičenja u Svjetskom kupu i to su ujedno dvije finalne trke sezone. Atmosfera u ekipi je sjajna u odnosu na prethodne godine kada sam bio sam bez ostatka tima. 

Prije svega tu mislim na trenera i kolegu Hamzu Plehu. Sada imam priliku da razmijenim mišljenje s nekim i to mi pomaže da napravim još bolje rezultate.  Probat ću u nedjelju napraviti još bolji rezultat – kazao je Nikolajev na kraju razgovora.


Podsjetimo, Nikolajev je stazu prošao sa vremenom 57.976 sekundi, dvije sekunde sporije od najboljeg, Nijemca Sebastiana Bleja (Bleya).

Finale Svjetskog kupa je na raspored u nedjelju, gdje će Bosna i Hercegovina imati svog predstavnika među 32 najbolja sankaša svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.