SP U SKIJANJU

Basino prvakinja u super veleslalomu, Muzaferija 25.

Srebro pripalo Šifrin, dok su bronzu podijelile Huter i Vikof Li

Basino: Ostvarila pobjedničko vrijeme 1:28.06. Twitter

A. V.

8.2.2023

Marta Basino (Bassino), 26-godišnja italijanska skijašica, osvojila je zlatnu medalju u super veleslalomu na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Kurševel Meribelu.

Basino nije bila u krugu najvećih favoritkinja, ali je stazu obavila s najmanje pogrešaka, kao što je i najbolje odradila završni dio staze gdje su mnoge favoritkinje više ili manje pogriješile te na kraju ostale bez medalja.

Basino je ostvarila pobjedničko vrijeme 1:28.06 što je bilo za 11 stotinki bolje vrijeme od Amerikanke Mikaele Šifrin (Shiffrin) koja je osvojila srebro.

Bronzanu medalju su, pak, podijelile Austrijanka Kornelija Huter (Cornelia Huetter) i Norvežanka Kajsa Vikof Li (Vickoff Lie) koje su za Basino zaostale 33 stotinke.

Vrlo blizu postolju bila je Norvežanka Ragnhild Movinkel (Mowinckel), trenutno vodeća u redoslijedu ove discipline u Svjetskom kupu, ali je na kraju zaostala tri stotinke za trećeplasiranim djevojkama.

Švicarka Lara Gut-Behrami, zlatna u ovoj disciplini na posljednjem Svjetskom prvenstvu, završila je šesta, Federika Brinjone (Federica Brignone) je bila osma, a Sofia Gođa (Goggia) jedanaesta.

U današnjoj utrci nastupila je i bh. skijašica Elvedina Muzaferija.

Muzaferija je imala startni broj 28. i utrku je završila na 25. poziciji sa dvije sekundi i 15 stotinki zaostatka za Basino.

U četvrtak će na Svjetskom prvenstvu najbolji skijaši voziti super veleslalom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.