ROĐENA KAO MUŠKO

Transrodna plivačica skinula se u svlačionici, ostale šokirane

Nismo bili unaprijed upozoreni, poručila Gejns

Tomas: Takmiči se u ženskoj konkurenciji. Twitter

N. D.

9.2.2023

Američka plivačica Lia Tomas (Thomas), koja je rođena kao muško, a koja je dobila zeleno svjetlo da se takmiči u ženskoj konkurenciji na univerzitetskom nivou u SAD, izazvala je velike polemike u svijetu sporta, ali i kada su u pitanju osjetljive grupe i njihova prava.

Međutim, ovo je izazvalo oprečne reakcije. Bilo je i onih koji su se pobunili, posebno druge takmičarke, smatrajući da borba nije poštena da neko ko je rođen kao biološki muškarac bude u konkurenciji protiv drugih takmičara ženskog spola.

Ali, nije samo problematično pitanje zbog performansi, već je problem bio i što su takmičarke bile u istoj svlačionici sa transrodnom plivačicom.

Ovu temu pokrenula je bivša plivačica s Univerziteta Kentaki Rali Gejns (Riley Gaines) u intervjuu za "America Reports".

- Nismo bili unaprijed upozoreni da ćemo dijeliti svlačionicu sa Liom. Nismo dali saglasnost, nisu tražili našu saglasnost, ali u toj svlačionici smo se okrenuli i tamo je biološki muškarac od 193 centimetara njegove pantalone, koji skida svoje pantalone i gleda nas kako se skidamo, a bili smo izloženi muškim genitalijama. Za mene je to bilo gore od takmičarskog dijela - rekla je Gejns.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.