PROBLEMI U NAJAVI

Sada i Poljska prijeti bojkotom Olimpijskih igara

Ni oni ne žele Ruse i Bjeloruse na takmičenju u Parizu

Pariz: Hoće li nastupiti Rusi i Bjelorusi. Twitter

N. D.

16.2.2023

Mnogo reakcija izazvala je preporuka Međunarodnog olimpijskog komiteta da se ruskim i bjeloruskim sportistima dozvoli učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine u svojstvu neutralnih sportista, a sada se cijela situacija ponovo našla u centru pažnje.

Najjača karta

Nakon Ukrajine, koja je najavila da će bojkotirati takmičenje ukoliko se ovaj projedlog uvaži, njima bi mogli da se pridruže i Poljaci, što je potvrdio i Kamil Bortničuk, poljski ministar sporta i turizma.

- Bojkot je, naravno, najjača karta koju imamo. Mi, Poljaci, kažemo da treba da budemo potencijalno spremni da koristimo i taj argument, da razmišljamo i o takvom scenariju, jer više ne možemo da ga otpišemo. Ali, to ćemo učiniti samo ako svi drugi potezi, svi pokušaji, pregovori, prijedlozi za kompromise ne naiđu na razumijevanje MOK-a - rekao je Bortničuk.

Također, on je istakao na ni pod kojim uslovima neće biti ruskih i bjeloruskih sportista na predstojećim Evropskim igrama u Poljskoj.

Tim "izbjeglica"

- Evropske igre se održavaju u Poljskoj, u Krakovu. I tamo, 100 posto, neće biti sportista iz Rusije i Bjelorusije. Ni pod neutralnom zastavom, niti nekom drugom - zaključio je Bortničuk.

Kako se navodi, Poljaci su ranije predložili MOK-u da napravi kompromis, i oformi tim "izbjeglica", za koji bi nastupali samo oni sportisti koji bi se javno odrekli režima Rusije i Bjelorusije, i njihovih predsjednika.

Podsjetimo, prethodno je Ukrajina najavila bojkot Olimpijskih igara u Parizu, u slučaju da prijedlog MOK-a bude sproveden u djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.