OZBILJNA ZABRINUTOST

Više od 30 zemalja traži zabranu nastupa Rusa i Bjelorusa na OI u Parizu

Iz MOK-a su rekli da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju

Domaćin Olimpijskih igara 2024. godine je Pariz. Twitter

N. R.

21.2.2023

Više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Francusku, obećalo je podršku zabrani nastupanja ruskim i bjeloruskim sportistima na međunarodnim sportskim događajima, piše u saopštenju britanske Vlade, koje prenosi "Reuters“.

Izjava je došla nakon nedavnih prijedloga Međunarodnog olimpijskog komiteta MOK, u kojima se sugeriše da se istražuje način kojim bi se ruskim i bjeloruskim sportistima omogućio povratak takmičenjima, uključujući Olimpijske igre 2024. u Francuskoj, dodala je Vlada Velike Britanije.

Iz MOK-a su rekli da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.

Međutim, Ukrajina i njeni zapadni saveznici se zalažu za zabranu.

- Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvodljivo da se ruski i bjeloruski sportisti takmiče na neutralnoj osnovi, s obzirom na to da ih direktno finansiraju i podupiru njihove države - piše u saopštenju britanske vlade.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovao je na online sastanku na kojem je bilo 35 ministara i kojim je predsjedavalo Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se raspravljalo o pozivu na zabranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.