BH. ALPINISTA

Tomislav Cvitanušić se priprema za pohod na Mont Everest

Najpoznatiji bosanskohercegovački alpinista će u pohod na vrh Mont Everesta krenuti 31. marta.

Bh. alpinista Tomislav Cvitanušić se priprema za put na Mt. Everest. N.Hasanović

22.2.2023

Najpoznatiji bosanskohercegovački alpinista Tomislav Cvitanušić će na Mont Everest krenuti 31. marta. 

Tim povodom danas je u Olimpijskom muzeju u Sarajevu održana konferencija za medije na kojoj se obratio bh. alpinist i ironman Tomislav Cvitanušić, koji se priprema za pohod na najviši vrh svijeta. 

Pedesetogodišnji Cvitanušić bi trebao krenuti 31. marta, a povratak, ukoliko sve prođe po planu, planiran je za 3. juni ove godine. 

Već je bio na četiri poznata vrha svijeta, a penjanje na najviše vrhove Evrope i Afrike smatra dobrom pripremom za ovaj pohod.

Ovaj pohod smatra krunom karijere.

Put na vrh 

Alpinista sa izuzetnom biografijom u planinarstvu, kao i u ostalim disciplinama poput ironmana je odlučio da ispuni svoju veliku želju. 

Nakon što se nedavno vratio Kilimandžara, odlučio je da mu je novi cilj najviši vrh na svijetu.

Tomislav će se zaputiti na Mt. Everest 31. marta, a trebao bi se vratiti 3. juna. To će zavisiti od vremenskih prilika, kao i proces aklimatizacije.

- San svakog visokogorca je da se jednom u životu popne na najviši vrt, na krov svijeta Mount Everest. 

Da bi to uradili moramo poštovati sve zakonitosti takvog životnog putovanja jer je to životno ostvarenje i cilj svakog alpiniste - kazao je Cvitanušić.

Podršku su mu pružili njegov, kako ga on naziva, učitelj Muhamed Gafić, koji je učestvovao u prvoj eks yu ekspediciji na Mt.Everest 1979. godine, kao i Petar Pećanac, prvi je alpinist iz Bosne i Hercegovine koji je ostvario uspon na vrh Mount Everesta 2007. godine

To su dva nezaboravna mjeseca. Imali smo sreće. Imali smo predivno vrijeme, odnosno nije bilo oblačnosti. Kad smo izašli na vrh, vidjeli smo cijeli svijet pred sobom - prisjetio se Pećanac

Plan puta Cvitanušića na Mt. Everest. N.Hasanović

Inače, Mt.Everest sa najvišim vrhom na visini od 8.848 metara ima 18 pristupnih staza.

Jedna od njih, ona iz Nepala je kojom će ići naš Tomislav Cvitanušić.

Iz BiH će krenuti sam, ali će sa svojom grupom prvo otići do baznog mjesta. 

Tamo će proći sve potrebne obuke i treninge za aklimatizaciju. 

Na vrh će se penjati sam, odnosno u paru sa Šerpasom, ali bez drugih članova.

Kako i sam kaže, tako mu se šanse povećavaju da uspije u svom pohodu. 

- Logičan nastavak je da pokušam, jer sam dovoljno naučio od svojih učitelja, popeti se na 'krov svijeta', ali da to uradim iz zahvalnosti prema onima koji su me učili svemu dosad o planinama, ali i da pokušam pokazati poštovanje narodu Šerpa -  istakao je Cvitanušić.

Za kraj 

Tomislav je napomenuo kako se trenutno fokusira na Mt. Everest, a da će, kad dođe vrijeme za to, razmišljati i o najvišim vrhovima preostala dva kontinenta. 

- Još samo da nam dopusti ta velika planina. Ona je 'majka boginja' kako je zove tamošnji narod. Oni je poštuju na specifičan način. Moja namjera nije otići tamo na bahat način i staviti čizmu na vrh planine - zaključio je bh. alpinista, uz poruke nade da će uspjeti u svom pohodu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.