ITALIJA

Transrodna atletičarka oborila rekord na 200 metara

Paraolimpijka Valentina Petriljo je postavila novi rekord Italije u utrci na 200 metara, a tema je postala jer se radi o transrodnoj atletičarki

Transrodna atletičarka. Screenshot/Twitter

N. H.

21.3.2023

Paraolimpijka Valentina Petriljo (Petrillo) je postavila novi rekord Italije u utrci na 200 metara. Rekord je postavila na dvoranskom takmičenju, a tema u evropskim medijima je postala jer se radi o transrodnoj atletičarki. Prije promjene spola Valentina je bila Fabricijo i kao muškarac je 11 puta osvojila titulu prvaka Italije.

Do 2015. godine Valentina je bila Fabricijo, a 200 metara je istrčala za 26,27 sekundi. Njen rezultat je izazvao brojne negativne komentare jer mnogi smatraju da se ona ne bi trebala takmičiti u ženskoj konkurenciji.

U brojnim intervjuima je istakla da se od malena osjećala kao žena, a u atletiku se zaljubila gledajući Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine.

Od 2018. godine nastupa u ženskoj konkurenciji, ali joj italijanski olimpijski savez nije dopustio nastup na Olimpijadi u Tokiju. Još uvijek postoji šansa da će imati pravo nastupa na sljedećoj u Parizu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.