ODGOVOR NA NOVA PRAVILA

Ukrajici bojkotuju sva takmičenja na kojima se takmiče Rusi

Ova odluka se odnosi na sva takmičenja, uključujući i Olimpijske igre 2024. godine u Parizu

Ukrajinska vlada: Zabranila sportistima učešće na Olimpijskim igrama. Screenshot/Twitter

N. H.

31.3.2023

Kabinet ministara Ukrajine je zabranio sportistima iz svoje zemlje da učestvuju na takmičenjima, na kojima bi mogli biti prisutni predstavnici Rusije i Bjelorusije.

Ova odluka se odnosi na sva takmičenja, uključujući i Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ona dolazi kao svojevrstan odgovor na nova pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koja dozvoljavaju sportistima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče pod neutralnom zastavom za pojedinačna takmičenja.

Ministar Oleg Nemčinov (Oleh Nemchinov) je kazao da je ukrajinska vlada takvu odluku donijela na prijedlog ministra omladine i sporta, odnosno predsjednika Nacionalnog olimpijskog komiteta Vadima Gucajta (Vadym Gutzeit).

- Na sjednici Vlade donijeta je protokolarna odluka na prijedlog Gucajtovog kolege da učestvujemo samo u kvalifikacionim takmičenjima na kojima nema Rusa, te, shodno tome, učešće van granica ovih kriterijuma može biti osnov za lišavanje statusa nacionalnog saveza – kazao je Nemčinov u eteru teletona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.