JUŽNA AFRIKA

Atletičar koji je ubio svoju djevojku nije uvjetno pušten

Pistorius stekao pravo nakon što je odslužio polovinu kazne

Nekada miljenik paraolimpijskog pokreta usmrtio svoju djevojku. Twitter

N. D.

31.3.2023

Bivšoj južnoafričkoj paraolimpijskoj zvijezdi Oskaru Pistoriusu (Oscar), uhapšenom u 2016. zbog ubistva svoje djevojke Riv Stinkamp (Reeve Steenkamp), odbijeno je puštanje na slobodu uz kauciju, saopćile su u petak zatvorske vlasti Južne Afrike i advokatica porodice žrtve.

Pistorius je stekao pravo na uvjetni otpust nakon što je odslužio polovinu kazne. Porodica Stinkamp se usprotivila njegovoj ponudi, rekla je za "Reuters" njihova advokatica Tanja Koen (Tania).

- Mogu da potvrdim da je uvjetni otpust odbijen, sudsko vijeće sastat će se za godinu dana da ga ponovo razmotri, a još ne znamo razloge (za odbijanje). Upravo sam dobila poziv od odbora za uvjetni otpust. Veliki je osjećaj olakšanja za juni, kazala je Koen.

Nekada miljenik paraolimpijskog pokreta zbog zalaganja za veće priznanje i prihvatanje sportista s invaliditetom, Pistorius je ubio Stinkamp, manekenku i studenticu prava, u svom kupatilu na Dan zaljubljenih 2013. godine.

Sportista, poznat kao “trkač po oštrici” zbog svojih protetskih nogu od karbonskih vlakana, prošao je put od javnog heroja do osuđenog ubice, u suđenju koje je izazvalo interes širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.