RED BULL SP 2023

Cliff diving sezona se nastavlja u Parizu, skokovi u Mostaru 9. septembra

Pobjede na prvoj stanici sezone u Bostonu slavili su aktuelna prvakinja Rijanan Ifland i Konstantin Popović

Pariz: Skokovi u nedjelju. Fena

FENA

14.6.2023

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2023. seli se predstojećeg vikenda u Evropu, tačnije u Pariz, nakon otvaranja sezone u Bostonu. Francuska prijestolnica ugostit će u nedjelju, 18. juna, drugu godinu uzastopno, najbolje svjetske skakače i skakačice.

Pobjede na prvoj stanici sezone u Bostonu slavili su aktuelna prvakinja Rijanan Ifland (Rhiannan Iffland) i Konstantin Popović (Constantin). Australka sa šest titula i Rumun, koji se nakon povrede vratio u velikom stilu, bit će favoriti za pobjedu i u Parizu, ali čeka ih žestoka konkurencija.

Desetostruki prvak

Prije svega, tu je legendarni desetostruki prvak i pobjednik rekordnih 46 takmičenja Geri Hant (Gary Hunt), koji je odbranu titulu počeo četvrtim mjestom u bostonskoj luci. Poseban motiv za njega bit će domaća publika, jer taj rođeni Englez godinama živi u Parizu i nastupa pod francuskom zastavom.

- Naravno tu je još jedan Rumun, Katalin Preda (Catalin, koji je prošle godine slavio u Parizu, a pretprošle i u Saint Raphaelu (također u Francuskoj). Ne treba zaboraviti drugog i trećeg iz Bostona - španskog skakača s pozivnicom Carlosa Gimena i veliku mladu nadu cliff divinga, Engleza Aidana Heslopa - navodi se.

U kategoriji žena, Iffland će pokušati da ponovi prošlogodišnju pobjedu iz Pariza i ubilježi deveti trijumf u nizu, koji traje od prošle sezone. Najveću konkurenciju imat će u Kanađanki Molly Carlson, aktuelnoj viceprvakinji i drugoplasiranoj u Bostonu.

- Trećeplasirana u Bostonu, Australka Xantheia Pennisi, zbog povrede propušta takmičenje u Parizu. No, tu je sjajna Amerikanka Ellie Smart i Kanađanka Jessica Macaulay, a predstavnicu u takmičenju žena prvi put će imati Francuska, čije će boje braniti takmičarka s pozivnicom Madeleine Bayon, u svom debitantskom nastupu u prvenstvu - dodaje se.

Skokovi s 27 metara

Kako se navodi u saopćenju za javnost, takmičenje u Parizu održava se na posebno atraktivnoj lokaciji - skakat će se u rijeku Senu, a platforme visoke 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci) bit će postavljene preko puta čuvenog Eiffelovog tornja.

Finale takmičenja u Parizu prenosit će se uživo na YouTube kanalu, Facebooku i zvaničnoj web stranici prvenstva, u nedjelju 18. juna, od 16 sati. Prvi dan takmičenja može se pratiti na TikTok kanalu prvenstva, u subotu, 17. juna, od 15 sati.

- Pretposljednja stanica sezone svjetsku cliff diving elitu će, osmi put, dovesti u našu zemlju, u Mostar, gdje će 9. septembra na Starom mostu prirediti novi sportski spektakl za pamćenje - saopćili su organizatori. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.