HAOS ZBOG PROTESTA

Uzbuna u Francuskoj: Tur de Frans u opasnosti zbog nereda na ulicama

Posebno je loša situacija u Parizu, Lionu i Marseju

Tur de Frans. AP

N. H.

1.7.2023

Jedan od najpraćenijih događaja i najveća biciklistička utrka „Tur de Frans“ nalazi se pod upitnikom.

Budući da se u Francuskoj danima traju nemiri zbog ubistva 17-godišnjaka u pariškom predgrađu Nanter, postoji šansa da se Tur de Frans odgodi, prenosi Cycling Weekly.

Direktor utrke Kristijan Prudom (Christian Prudhomme) rekao je kako je organizacija u stalnom kontaktu s francuskom vladom čiji je cilj izbjeći prekid utrke.

Iako Tur ne prolazi kroz najkritičnije tačke, postoje završnice i startovi u većim gradovima kao što su Bordo, Klermon-Feran i na kraju Pariz, u kojima se održavaju protesti.

U petak navečer uhapšeno je preko hiljadu ljudi diljem zemlje, a posebno je loša situacija u Parizu, Lionu i Marseju. Međutim, francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su protesti bili „slabijeg intenziteta u odnosu na prethodnu noć“.

Još jedna komplikacija bi mogli biti protestovanje protiv zaštite okoliša. Na Tur de Frans lani su upadali aktivisti za klimatske promjene i vjerovatno će se isto ponoviti i na ovom izdanju.

Inače, ovo će biti 110. izdanje utrke koja počinje 1. jula u Bilbau i završava 23. jula s ciljem na najpoznatijoj pariškoj aveniji Champs-Elysees. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.