13. SEZONA

U Sarajevu održano veliko finale Plazma Sportskih igara mladih BiH

Dva dana takmičarskih aktivnosti obilježena su dobrim i vrlo uzbudljivim duelima na svim sportskim terenima

Održano finale. Fena

FENA

7.7.2023

Nakon 120 dana takmičenja u 46 bh. gradova u Sarajevu je održano veliko finale Plazma Sportskih igara mladih. 

Medalje su u ovoj sezoni otišle u Tuzlu, Zenicu, Gradačac, Goražde, Srebrenik, Zvornik, Cazin, Kakanj, Kiseljak, Bihać, Banoviće, Bijeljinu, Brčko, Rogaticu, Nevesinje, Kalesiju, Stolac, Sarajevo, Hadžiće, Zavidoviće, Ljubuški i Gornji Vakuf-Uskoplje.

Glavni grad BiH u periodu od 4. do 6. jula bio je domaćin finalnog takmičenja 13. sezone Plazma Sportskih igara mladih. Više od 950 SIM-ovaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine uživalo je u trodnevnom druženju, zabavi, takmičenjima i obilasku Sarajeva.

Specijalni partner Igara i ove godine je Olimpijski komitet BiH, koji podržava projekte čiji je cilj jačanje i razvoj bh. sporta, kao i promovisanje olimpijskih vrijednosti, a pokrovitelj takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Partneri Igara u ovoj završnoj fazi sezone, velikom finalu u Sarajevu, bili su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Ilidža i Vijeće za regionalnu saradnju.

Uzbudljivi dueli

Dva dana takmičarskih aktivnosti obilježena su dobrim i vrlo uzbudljivim duelima na svim sportskim terenima. Kroz višegodišnju saradnju s UEFA-inom Fondacijom za djecu, Igre rade na promociji ženskog sporta, posebno nogometa, te potiču što veći broj djevojčica da se prijave na takmičenja i pokažu da u nogometu mogu biti jednako dobre kao i dječaci.

Ovogodišnju sezonu, pa tako i druženje na Velikom finalu, obilježila je kampanja "Njen svijet, njena pravila" (#HWHR), koju Igre realiziraju u saradnji s Košarkaškim savezom BiH i pod pokroviteljstvom FIBA-e, a čiji je cilj promocija ženske košarke.

Nakon završenih takmičenja, uslijedio je najuzbudljiviji dio svake sezone - ceremonija dodjele medalja i svečanog zatvaranja sezone. Kao dio završnog programa, odigrana je košarkaška All Star utakmica između SIM-ovaca i specijalne ekipe gostiju. Poseban gost ovogodišnjeg Velikog finala bio je bivši učesnik Igara, jedan od najuspješnijih SIM-ovaca, košarkaški reprezentativac BiH i osvajač Eurolige sa Real Madridom - Džanan Musa. Član njegove All Star ekipe "Musa team" bio je i njegov reprezentativni saigrač Edin Atić, te je njihov dolazak oduševio sve prisutne. Timu SIM-ovaca pridružili su se mladi ambasadori Igara Denis Agović i Aleksej Sandić.

Dodijeljena priznanja 

Prije svečanog proglašenja ovosezonskih pobjednika i dodjele medalja, dodijeljena su i pojedinačna priznanja - Lorena Ćorić iz Čapljine proglašena je novom mladom ambasadoricom Igara, dok je Emina Taletović iz Gradačca, koja je već deset godina dio Igara, zbog svog predanog rada i pedagoškog pristupa, izabrana za najbolju trenericu.

Podršku malim SIM-ovcima svojim dolaskom su pružili: Lidija Bradara - predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović - zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Jasna Duraković - federalna ministrica obrazovanja i nauke, Milanko Mučibabić - predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Jasmin Ademović - predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Nermin Muzur - načelnik Općine Ilidža, Hasan Tanović - načelnik Općine Novo Sarajevo, Adnan Bjelić - gradonačelnik Srebrenika, Stjepan Dujo - načelnik Općine Novi Travnik, Mladen Mišurić-Ramljak - načelnik Općine Kiseljak, Vladan Milovanović - šef kabineta načelnika Opštine Srebrenica, Milosav Parezanović - izvršni direktor za prodaju kompanije m:tel, Kada Delić-Selimović - izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, Nataša Bašović - v.d. generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH, Matej Šušnjar - predstavnik kompanije MCI Široki Brijeg i brenda Pili, te predstavnici Regional Cooperation Council-a, saopćili su organizatori.

Saradnja s UNDP-om

Bosnu i Hercegovinu će na Međunarodnom finalu Plazma Sportskih igara mladih, koja će biti održana u Splitu u periodu od 21. do 26. augusta, predstavljati ekipe: "MNK Bihać 1260", "Ugarak Kakanj" i "Zvornik 01" u malom nogometu, "ŽRK Krivaja" iz Zavidovića i "RK Izviđač" iz Ljubuškog u rukometu, "Velež" iz Nevesinja i "Silver Kings" iz Srebrenika u odbojci, ekipe "Lavice" i "Lavovi" iz Brčkog, "Rogatica 3x3" i "Okanik Bijeljina" u košarci, "Goražde", "Unbeaten Boys" iz Srebrenika, "Zmajevi" iz Gradačca i "Astra" iz Sarajeva u odbojci na pijesku, zatim šahisti: Lucija Galić, Sofija Mimić, David Perić, Goran Mijić, Sara Sokolović, Sara Vuković, Eldin Babić, Orhan Bečić, Merima Konjić, Anela Letić, Nedim Telalović i Darko Jovanović; stonoteniseri Enna Zembić, Zara Zlotrg, Nikša Vesović, Ognjen Davidović, Irina Petković, Sandra Dragišić, Đorđe Čelić i Beriz Bajrović; kao i teniseri: Nejla Helać, Rijad Brković, Lejla Salihović i Vedad Drino.

Osim međunarodne završnice u Splitu, Igre svoje ovogodišnje aktivnosti nastavljaju kroz projekt "Bridge Sports Games", koji će biti realiziran u saradnji s UNDP-om. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.