SELEKTOR BIH

Irfan Smajlagić i zvanično preuzeo RK Borac

Razmišljam kroz rad. Postepeno ćemo uvoditi igrače koji prihvataju moje zahtjeve, poručio je Smajlagić

Smajlagić: Garancija rezultata je rad. RK Borac

E. Ć.

7.7.2023

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić novi je RK Borac.

Banjalučani su na zvaničnoj klupskoj stranici potvrdili dolazak Smajlagića koji je istakao da će dati sve od sebeda rezultati budu bolji u narednoj sezoni.

Rezultat ne može kroz nerad

- Garancija rezultata je rad i to uvijek mogu da obećam, da dam sve od sebe i da igrač bude bolji danas nego juče, u tom smjeru mogu da obećam. Razmišljam kroz rad. Postepeno ćemo uvoditi igrače koji prihvataju moje zahtjeve i ne mogu sad da kažem kako će to izgledati.

Stvara se fama koliko se radi, pa četiri sata dnevno raditi je minimalno jer dan traje 24 sata. Dosta se priča o tome, a ne kako stvoriti motoričke sposobnosti da možemo parirati onima na višem nivou.

Ja sam stvorio nekakav rezultat u karijeri, ali nisam ga stvorio kroz priču i nerad, ne znam baš mnogo takvih koji su uspjeli a da nisu mnogo radili - rekao je Smajlagić.

On je istakao kako je Borac, u smislu tradicije, poput Barcelone u fudbalu, ali da se vremena mijenjaju i trenutno važe neki novi trendovi.

Mnogo veći standardi

- U sportu se postavljaju mnogo veći standardni, sve napreduje... Priključiti se tome bit će mnogo teško, ne smijemo da se zavaravamo. Potrebno je mnogo rada i naravno finansija. Kontinuitet rada i istrajnosti donose rezultat.

Mislim da se izgubio kriterijum rada, kaskamo za zahtjevima koji su sada u trendu. Dosta se toga kod nas izgubilo, nema postulata modernog sporta. To će posebno kod mladih igrača trebati ponovo ugraditi. Sport je vrlo surov, lijepo je pobijediti ali je do toga dug i okrutan proces.

Olako dijelimo epitete vrhunski, dobar, perspektivan… To je dugotrajan proces i mnogi na tom putu otpadaju - poručio je Smajlagić.

Smajlagić je igračku karijeru počeo u Borcu, a sada se vraća u "svoj" tim. Kada je riječ o trenerskoj karijeri, popularni "Pipe" je vodio Čakovec, mladu reprezentaciju Hrvatske, selekciju Egipta, sarajevsku Bosnu, Zamet, zagrebačku Lokomotivu, te Iran.

Selektor Bosne i Hercegovine je od 28. septembra prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.