SVI DIŠU KAO JEDNO

Veliki uspjeh igračica Krivaje, grad na nogama: Rukometna euforija trese Zavidoviće

Klub izborio 3. pretkolo Evropskog kupa. Nošeni sjajnom atmosferom srušili tim s budžetom od dva miliona eura

Sjajna atmosfera u Gradskoj dvorani u Zavidovićima. Edin Hadžihasić

4.10.2023

Rukometašice Krivaje napravile su veliki uspjeh i plasirale se u 3. pretkolo EHF Evropskog kupa nakon što su u dvomeču bile bolje od azerbejdžanskog Azerijola. Pravi rukometni spektakl viđen je u u Zavidovićima, a u grotlu Gradske dvorane „pao“ je tim koji ima budžet od čak dva miliona eura.

To je mnogo više od onoga s čim raspolažu u Krivaji, ali tim je pod trenerskom palicom Adnana Bašića, s hrabrim rukometašicama i odličnom publikom uspio napraviti podvig. Rukometašice Krivaje su jedine u BiH koje su izborile 3. pretkolo Evropskog kupa ove sezone.

Prava pozitiva

- Evo sad sam pričao prijatelju. Iznenadio sam se nakon utakmice, iz svih klubova i muških i ženskih pišu i čestitaju. Bila je prava pozitiva – započeo je Adnan Bašić razgovor za „Dnevni avaz“.

Prema dogovoru dvije ekipe obje utakmice su se odigrale u Zavidovićima. Krivaja je bila formalni domaćin u prvoj u kojoj je tim, ističe Bašić, trebao napraviti bolji rezultat.

- Trebali smo napraviti veću prednost u prvoj utakmici, ali tu je mladost i trema. Kod mene je jako mlada ekipa, prosjek nešto manji od 17 godina. Imam samo jednu iskusniju rukometašicu. U drugom meču je Azerijol bio mnogo stabilniji.

Adnan Bašić: Jedan od najzaslužnijih. ŽRK Krivaja

Sinoć sam tek saznao da ljudi imaju dva miliona budžet, pet reprezentativki Azerbejdžana, dvije Ruskinje, dvije Gruzijke i trener im je Rus. Mi smo loše otvorili utakmicu s mnogo rupa u odbrani. I ne znam odakle snaga djevojkama da onako preokrenu i pobijede – ističe Bašić.

Fantastičan ambijent

Iako dvorana u Krivaji može primiti oko 1.000 gledalaca, atmosfera je bila fantastična od prve do posljednje minute. Sjajna publika bila je pravi vjetar u leđa rukometašicama.

- Atmosfera ovdje je fantastična i kad igra muška i kad igra ženska ekipa. Mislim da djevojke ne bi mogle bez ove publike. Ja sam prošao sve kategorije Krivaje kao igrač, pa kao trener, ali onakvu atmosferu ne pamtim. Ko je gledao utakmicu mogao je vidjeti da ekipa nije bila ista u posljednjih 20 minuta, publika joj je dala dodatnu snagu, „dopingovala“ ih – kazao je Adnan Bašić za „Dnevni avaz“.

Na kraju je Krivaja pobijedila mnogo iskusniju i kvalitetniju ekipu, a delegacija Azerijola Zavidoviće je napustila pognute glave. Bili su razočarani, mnogo su novca uložili ove godine.

I junakinja trijumfa Sara Bašić nije krila sreću zbog velike pobjede svog tima i plasmana u narednu rundu. Bila je najefikasnija u svojoj ekipi s osam golova.

- Zajedno sam s ekipom ostvarila historijski uspjeh, a toga još uvijek nisam svjesna. Red, rad, disciplina, sve se isplatilo. Mislim da je veliku ulogu odigrala sloga i zajedništvo koje vlada u ekipi – istakla je Bašić.

Iskoristila je priliku da zahvali odličnoj publici koja je, kako kaže, bila njihov osmi igrač.

- U drugoj utakmici, svi su bili na nogama. Publika je definitivno bila naš osmi igrač, i nisam sigurna da li bismo uspjeli bez dodatne potpore koju su nam pružili. Ovim putem se svima zahvaljujem - navela je Bašić.

Sara Bašić: Još nisam svjesna historijskog uspjeha. Facebook

Zahvalila je i trenerima koji su iz svake rukometašice izvukli maksimum. U teškim trenucima lopta je išla u njene ruke, dobro se nosila s pritiskom.

- Krivaja je veoma mlada ekipa, tako da mislim da je ovaj put moje iskusto doprinijelo dobrom rezultatu. U ovakvim situacijama, uvijek ima neko ko mora imati i mirnu glavu i mirnu ruku. Ne mora značiti da će se uvijek pokazati kao ispravno, ali eto, u našem slučaju jeste. Najveću zahvalnost iskazujem trenerima Adiju i Omeru, koji su iz svake igračice izvukli maksimum, što se i vidjelo na terenu – naglasila je Sara Bašić za „Dnevni avaz“.

Voljom žrijeba rukometašice Krivaje će u narednoj rundi igrati protiv nizozemskog Kaboter Handbal Venla.

Bez mnogo odmora

Adnan Bašić neće imati mnogo odmora. U subotu, 7. oktobra, ima utakmicu Premijer lige, a već narednog dana okuplja reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Žensku seniorsku rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine narednog mjeseca, tačnije 11. i 14. oktobra očekuju mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

"Zmajice" će gostovati Rumuniji 11. oktobra, a onda će tri dana kasnije u Cazinu dočekati selekciju Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.