ZBOG ESKALACIJE SUKOBA

Djevojčica Merjem Džafić zbog pogoršanja stanja u Gazi ne putuje na Svjetsko kadetsko prvenstvo u šahu u Egipat

Otac Jakub i mala Merjem jučer su nakon odluke Hrvatskog šahovskog saveza da ne šalju djecu u Egipat, donijeli tešku odluku

Jakub i Merjem Džafić: Vratili se kući. H.Čalić

H. Čalić

14.10.2023

Nakon dramatične situacije u pojasu Gaze, koja se pogoršava iz sata u sat i najave da se milion Palestinaca kreće ka jugu Gaze, to jest ka Egiptu, djevojčica Merjem Džafić (11) prvakinja BiH u šahu u kategoriji kadeta, jučer je sa ocem Jakubom, odustala od puta na Svjetsko kadetsko prvenstvo u šahu, koje se trebalo održati od 15 do 27.oktobra u Šarm El Šeiku u Egiptu, saznali smo danas od njezinog oca, Jakuba.

-Jučer smo oboje sa suzama u očima na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, teška srca morali donijeti tešku odluku, da zarad naše sigurnosti odgodimo odlazak u Egipat. Zvao sam neka naša ministarstva, posebno Ministarstvo vanjskih poslova, šta bi nam oni savjetovali, ali decidan odgovor nam niko nije mogao dati. 

Rekli su da je put u Egipat još uvijek u redu, ali smo potom pitali ljude u Šahovskom savezu Hrvatske, hoće li oni putovati na prvenstvo. Dobii smo odgovor da su i oni odgodili učešće svojih takmičara.To je bilo odlučujuće da se ja i kćerka Merjem vratimo kući. 

Šta možemo, tako se htjelo, ne bi sebi mogao dozvoliti da se tamo desi zlo mome djetetu - rekao nam je Jakub Džafić, dok su mu riječi podrhtavale, jer kako je dalje rekao, Merjem je trebala ići igrati šah i predstavljati svoju državu. Sanjala je i o medalji.

Inače, sredstva za učešće Merjem Džafić na Svjetskom šahovskom prvenstvu za kadete u Egiptu osigurali su donatori i Ministarstvo sporta i kuture Tuzlanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.