JAKOB INGEBRIGTSEN

Olimpijski prvak optužio oca za fizičko nasilje i zlostavljanje

Norveška policija je naglasila da će istražiti cijeli slučaj

Ingebrigtsen: Norveški atletičar. World Athletics

N. H.

20.10.2023

Olimpijski pobjednik na 1500 metara Jakob Ingebrigtsen (23) i njegova braća Filip (30) i Henrik (32) optužili su svog oca i bivšeg trenera, Gjerta Ingebrigtsen, za fisičko nasilje i zlostavljanje.

Gjert je odbacio sve optužbe, a norveška policija je objavila kako će „istažiti cijeli slučaj“.

NFIF reagovao

Norveški atletski savez (NFIF) mu je nedavno uskratio akreditaciju za Svjetsko dvoransko prvenstvo sljedeće godine u martu u Glasgovu, kao i za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Jakoba, Filipa i Henrika je otac trenirao tokom njihovog djetinjstva, a saradnja je prekinuta u februaru 2022. godine, a kasnije se saznalo da je uzrok bio porodični sukob. Sada su i isplivali detalji.

- Kada smo prekinuli s Gjertom, mislili smo da ćemo moći riješiti situaciju na miran način, bez spominjanja temeljnih okolnosti. Sada shvaćamo da to nije moguće. Ova se stvar toliko rasplamsala i imala je toliko velike posljedice da osjećamo odgovornost da je raščistimo.

Odrasli smo uz oca koji je bio vrlo agresivan, nadzirao je naše ponašanje, a u odgoju je koristio fizičko nasilje i prijetnje. Još osjećamo nelagodu i strah koji je u nama od djetinjstva. Nekako smo to prihvatili. Živjeli smo s tim i u odrasloj dobi smo krenuli dalje. Barem smo tako mislili.

Ali prije dvije godine, ista agresija i fizičko kažnjavanje opet su se pojavili. Bila je to kap koja je prelila čašu. Prije dvije godine bilo nam je dosta. Tog trenutka odlučili smo raskinuti s ocem. Tada nam je također postalo nemoguće nastaviti s njim kao trenerom - poručila su braća Ingebrigtsen.

Neutemeljene izjave

Njihov otac je preko svog advokata poručio da su njihove izjave neutemeljene, naglasivši da nikad nije koristio nasilje nad svojom djecom.

Norveška policija je poručila kako je na „temelju informacija koje su izašle na vidjelo putem medija prirodno da istraži postoji li razuman razlog za pokretanje istrage“.

Od trojice braće Jakob je ostvario najviše uspjeha u atletici. Na OI u Tokiju je osvojio zlato na 1500 metara, dok je na Svjetskim prvenstvima 2022. i 2023. godine slavio na pet kilometara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.