ŠOK ZA SKIJANJE

Najbolji slalomaš svijeta završio karijeru u 23. godini: Nisu me poštovali

Predstavlja nas Savez koji je u potpunosti izgubio moralni kompas, rekao je Braten

Braten: Emotivan oproštaj. AP

E. Ć.

27.10.2023

Norveški skijaš Lukas Braten (Lucas Braathen), aktualni osvajač Malog kristalnog globusa u slalomu i četvrtoplasirani u konačnom poretku Svjetskog kupa iz prošle sezone, šokirao je sve kada je objavio da završava karijeru sa samo 23 godine.

- Odlazim u penziju, jučer sam to rekao svojim kolegama iz reprezentacije - rekao je Braten na press konferenciji.

On kaže kako je sretan zbog ove odluke, te da je zahvalan na svemu kroz šta je prošao u karijeri.

Dio medija je ovaj potez okarakterisao kao ultimativni izraz bunta nakon odluke Norveškog skijaškog saveza da ne dopusti skijašima sklapanje pojedinačnih ugovora sa sponzorima.

Braten je na press konferenciji naveo kako ne završava karijeru iz protesta ili osvete, nego zato jer su ga "tretirali s izuzetnim nepoštovanjem".

- Predstavlja nas Savez koji je u potpunosti izgubio moralni kompas. Nakon što sam odradio fotografiranje s brendom J. Lindeberg (sponzor zbog kojeg je došlo do sukoba), ispričao sam se kolegama iz reprezentacije i sponzorima Saveza, ali ne i Savezu. Sve se to moglo izbjeći da smo imali konstruktivan dijalog.

Život mi je prekratak da bih se nastavio baviti nečim što me ne čini sretnim. Želim sve najbolje svojim kolegama - rekao je Braten.

On je u Svjetsokm kupu debitovao krajem 2018. godine kao 18-godišnjak. Prvu pobjedu je ostvario u Soldenu tri godine kasnije.

Braten je kao specijalist za tehničke discipline ostvario pet pobjeda, a ukupno 12 puta se penjao na postolje u slalomu i veleslalomu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.