NOVI POČECI

Fudbalske zvijezde u drugim sportovima

Promjena sporta za fudbalere nezamisliva, ali posljednjih godina se dešava sve češće

Čeh i Džordan: Samo neki od primjera. Platforma X

6.12.2023

U Sjedinjenim Američkim Državama nije ništa novo da se profesionalni sportisti nakon završetka karijere, a često i za vrijeme trajanja, oprobaju u nekom drugom sportu. 

Majkl Džordan (Michael Jordan), jedan od najboljih košarkaša svih vremena, dvije godine je proveo igrajući bejzbol. Isto se može reći za Bo Džeksona (Jackson) i Deiona Sendersa (Sanders), koji su uporedo gradili karijere u američkom fudbalu i bejzbolu.

Džordan: Dvije godine igrao bejzbol. Platforma X

Ono što je novina je da bivši fudbaleri traže svoje karijere u nekim drugim sportovima, stoga je pravo iznenađenje što se u posljednje vrijeme i tu dešavaju promjene.

Naime, Rodrigo Palasio (Palacio), nekadašnji argentinski napadač s više od 350 nastupa u Seriji A, otkad je završio karijeru 2022. godine počeo je igrati košarku. 

Palasio trenutno ima 41 godinu, a trenutno poluprofesionalno nastupa za Polisportivu Gerenjano u italijanskoj Seriji D.

Palasio: Okrenuo se košarci. Platforma X

Hatem Ben Arfa, jedan od najboljih driblera ovog stoljeća, poznat po svojoj nemirnoj glavi, povukao se iz svijeta fudbala, a svoju karijeru je nastavio u padelu. 

Sport koji je hit posljednjih godina, a koji se obično igra u parovima na zatvorenom terenu. Bodovanje je isto kao i kod tenisa, a loptice koje su koriste su slične, ali malo manjeg pritiska. 

Glavne razlike su u tome što teren ima zidove pa se može nastaviti igrati kada loptica odskoči o njih na sličan način kao u igri squash te što se koriste čvrste palice bez žica.

Ben Arfa je osvojio više od 70 turnira u ovom sportu, a trenutno je 1342. igrač na svijetu od registriranih 42.000. Francuz, poznat po svom izbjegavanju treninga, odlučio se promijeniti i postati odličan igrač.

Ben Arfa: Osvojio više od 70 turnira. Platforma X

Jedan od najboljih golmana u historiji fudbala Petr Čeh (Cech) također se odlučio oprobati u nekom drugom sportu. Nakon više od 20 godina kao fudbalski, odlučio se oprobati i kao golman u hokeju.

On posljednje četiri godine igra, a od ove sezone je član Belfast Džajantsa, člana najvišeg ranga u britanskom hokeju. 

Čeh: Sada je hokejaš. Platforma X

Nekadašnji češki reprezentativac je svojevremeno priznao da se hokejom bavio uporedo s fudbalom, ali da je od tog sporta odustao zbog skupe opreme. Međutim, kada mu novac više nije predstavljao problem, odlučio se posvetiti sportu koji je oduvijek preferirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.