SPORTSKI VELIKANI

Pomjerili su granice, briljiraju i u četvrtoj deceniji života: Majstori kojima godine ništa ne mogu

Ronaldo ove godine je dao 50 golova. Lebron troši 1,5 miliona dolara godišnje na tijelo

Ronaldo, Džejms, Džeko i Đoković: Još uvijek traju. AP / Platforma X

21.12.2023

Profesionalni sport daleko je iznad nivoa prošlih vremena. Oni istinski profesionalci posvećuju svaku sekundu kako bi radili na sebi, a to na kraju daje rezultat da traju mnogo duže od svojih prethodnika.

Međutim, napredovala je i sportska medicina, tehnologija koji im umnogome pomažu da budu duže na najvišem nivou.

Danas imamo nekoliko primjera onih pravih profesionalaca, a o njihovom trudu, radu, ali i ličnoj brizi dovoljno govori to da dominiraju iako su duboko u četvrtoj deceniji.

"Bolesna" etika

Kada se priča o „bolesno“ profesionalnom radu i brizi o sebi, prvi na pamet nam padne Kristijano Ronaldo (Cristiano). Za Portugalca kažu da je ego-manijak, da svaka dlačica na glavi mora biti namještena kako treba, a o njegovom radu se može knjiga napisati.

Poznata je priča Karlosa Teveza (Carlos), bivšeg saigrača u Junajtedu. Poranio je na trening Junajteda, ali tamo je već bio Ronaldo.

Portugalac je znao i ostajati iza ostalih, a njegova radna etika znala je "postidjeti“ mlade zvijezde Reala, Juventusa, te po povratku i Junajteda. U februaru će proslaviti 39. rođendan, a kalendarske 2023. dao je 50 golova.

Postoji Ronaldo i u košarci. To je Lebron Džejms (LeBron James). U finišu godine će proslaviti 39. rođendan, a „Kralj“ igra svoju 21. sezonu u NBA kao da mu je prva u karijeri.

U svojoj dosadašnjoj karijeri igrao je 38 minuta u prosjeku, a interesantan podatak je da na svoje tijelo potroši 1,5 miliona dolara.

Posebna ishrana

Spartanaca ima i u tenisu, a jedan od njih je Novak Đoković, trenutno prvi reket svijeta. Maj iduće godine će biti u znaku Novakovog 37. rođendana, a srbijanski as nimalo ne usporava. Oborio je rekord po broju Gren slemova (24), a nadolazeće zvijezde se unaprijed "predaju" uoči okršaja s Đokovićem.

Prosto je nevjerovatna njegova fizička, ali i psihička sprema. Poznato je da Novak ne jede meso, da ima specijaliziranu bezglutensku ishranu. 

Već 12 godina se pridržava revolucionarne metode mršavljenja, pa tako izbjegava: gluten i mliječne proizvode, te crveno meso, dok je šećer sveo na minimum.

Njegova ishrana se bazira na povrću, pasulju, ribi, orašastom voću, sjemenkama i sočivu. Novakova "tajna" je čaša mlake vode odmah nakon buđenja.

Kada smo se vratili na naše prostore, ne možemo a da ne spomenemo dvojicu ponajvećih fudbalera s Balkana u posljednjih desetak godina – Edina Džeku i Luku Modrića. Hrvatski kapiten ima punih 38 godina, a Džeko će ga stići 17. marta.

Prošle sezone su bili najstariji strijelci u Ligi prvaka, a o njihovim uspjesima sve je poznato. A prošli su sito i rešeto na putu do zvijezda.

Terza i društvo

Među iskusnim vrhunskim sportistima je i kapiten bh. rukometaša Mirsad Terzić (40) koji godinama igra na najvećem nivou. 

Mirsad Terzić. Anadolija

U ovom odabranom društvu je i Lionel Mesi (Messi) koji ima 36 godina, a još uvijek briljira, potom Kevin Durent (Durant), sjajni 35-godišnjak i saigrač našeg Jusufa Nurkića u Finiksu.

Durent i Mesi. AP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.