OKUPILI SE NA ILIDŽI

Rukometaši krenuli s pripremama za Euro: Želimo što duže ostati u Njemačkoj

Mi uvijek imamo dobre međuljudske odnose, poštovanje i atmosferu, rekao je Terzić

Sa današnje press konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
E. Ć.

25.12.2023

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine okupili su se danas na Ilidži i tako počeli pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo koje se u januaru održava u Njemačkoj.

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su se obratili selektor Irfan Smajlagić, kapiten Mirsad Terzić, član UO RSBiH Kenan Magoda, te generalni sekretar Saveza Nedim Arnautović.

-  U proteklo vrijeme uradili smo dosta dobrih stvari, kao šlag na tortu došao je ovaj plasman. Uspjeli smo obezbijediti uslove koji priliče jednoj reprezentaciji. 

Tu smo do 3. januara, gdje nastavljamo pripreme u Švicarskoj, odakle ćemo se šest dana kasnije uputiti u Njemačku. Želim izraziti zahvalnost Vladi FBiH, Vladi Kantona Sarajevo i našem zlatnom sponzoru BH Telecomu - rekao je Arnautović.

Arnautović: Uspjeli smo obezbijediti uslove. N. Šaljić

Magoda je istakao da je rukomet u Bosni i Hercegovini na pravom putu.

- Ne smijemo zabraviti da RSBiH prije otprilike godinu i po nije imao kancelarije, selektora, niti jedan uvjet da možemo pričati o plasmanu na EURO. Situacija na terenu nije takva kao što se govori.

Finansijska sredstva na nivou države nisu izborena. Vlada KS kontinuirano podržava sve nacionalne selekcije, izdvajamo ozbiljna finansijska sredstva, kako bi mogle biti rame u rame s ostalim reprezentacijama - istakao je on.

Magoda: Bh. rukomet na pravom putu. N. Šaljić

Potom se obratio selektor Irfan Smajlagić.

- Vrijeme nam je limitirano, nadam se da će sve proći u najboljem redu što se tiče zdravstvene situacije igrača. Svi su na granici umora, što će trebati osvježiti ali podići i te neke krucijalne sposobnosti da možemo odigrati termin onako kako želimo.

Sve je ovo u nekakvom prebrzom hodu za stvaranje veće homognenosti, međutim, adaptirat ćemo se kao svi ostali. Imamo iza sebe dosta turbulentan period, na kraju se završilo okej što smo napravili selekciju igrača koji su visoko motivirani, spremni davati više nego što mogu.

Na dva prvenstva imam nula pobjeda, tako da bi svaka pobjeda bila iskorak s ciljem napretka. Imamo tešku grupu, ali mislim da nema lagane ekipe. Prvi put smo se na EP plasirali kao drugoplasirani, to je garancija rada i predanosti cijelog saveza - naglasio je Smajlagić.

Smajlagić: Nema lagane ekipe. N. Šaljić

Na kraju se obratio i kapiten "Zmajeva", iskusni Mirsad Terzić.

- Hvala vam što nas pratite, nadam se da ćemo zdravstveno biti dobro i da ćemo dati sve od sebe. Nadam se da ćemo iskoristiti uslove koje imamo. Lopta je okrugla, uvijek se može takmičiti sa svakim, ali mislim da je selektor htio zaštititi igrače, realno reći kako stvari stoje, da ne bi došlo do razočarenja ili negativnih komentara.

Najbolje je ići korak po korak. Možda je i bolje reći da su Nizozemci veliki favoriti, kao što i jesu. Isto tako i Švedska, koja u ovom momentu ima tri vrlo jake selekcije. Mi uvijek imamo dobre međuljudske odnose, poštovanje i atmosferu. Mislim da svi ovi koji dođu, dođu da uspiju. I u ovom ciklusu atmosfera će biti na visokom nivou.

Mislim da naše navijače ne treba pozivati posebno. Mi smo njima unaprijed dužni da damo sve od sebe. Mi moramo mladim igračima pomoći da im podrška ne bude teret. Neke utakmice koje smo trebali dobiti, izgubili smo zbog pritiska.

Moramo prebroditi te male viruse. Iskreno, moja želja je da prođemo grupu i da ostanemo što duže u Njemačkoj - poručio je Terzić.

Terzić: Naše navijače ne treba pozivati posebno. N. Šaljić

Podsjetimo, Evropsko rukometno prvenstvo igra se od 10. do 28. januara u Njemačkoj, a "Zmajevi" su smješteni u grupu sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom.

Naša reprezentacija prvenstvo počinje protiv Švedske 11. januara, dva dana kasnije protiv Nizozemske, a 15. januara protiv Gruzije.

Prethodno će naši najbolji rukometaši igrati na "Yellow Cupu", pripremnom turniru koji se igra u Švicarskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.