EURO 2024

Rukometni "Zmajevi" kao autsajderi protiv aktuelnih prvaka Evrope

Reprezentacija BiH utakmicom protiv Švedske započinje prvenstvo u Njemačkoj

BiH: Protiv najtežeg protivnika u grupi. RS BiH

R. K.

11.1.2024

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će večerašnjom utakmicom protiv Švedske započeti svoj drugi nastup na Evropskom prvenstvu.

Bosna i Hercegovina je smještena u grupu sa aktuelnim prvakom Evrope Švedskom, zatim Nizozemskom i Gruzijom.

Iako su "Zmajevi“ doživjeli tri neugodna poraza na pripremnom turniru u Švicarskoj, ipak među igračima i stručnim štabom vlada odlična atmofsera pred duel sa Šveđanima.

Peterostruki prvaci Evrope

Šveđani će 15. put u historiji nastupati na Evropskom prvenstvu. Pet puta su bili šampioni Evrope, a jednom vicešampioni.

Prve zvijezde reprezentacije su Andreas Palička (Palicka, PSG), Jim Gotfridson (Gottfridsson, Flensburg), Oskar Bergendal (Oscar Bergendahl, Magdeburg), te Hampus Vane (Wanne, Barcelona).

Šampioni pvenstva Evrope 2022. godine. European Handball Championship

Švedska je prije dvije godine osvojila Evropsko prvenstvo i direktno se plasirala na Euro u Njemačkoj.

Igrač Flensburga i saigrač bh. reprezentativca Benjamina Burića, Gotfridson je dobio nagradu za najboljeg igrača na Euru 2022. godine, dok je Berengal proglašen najboljim defanzivcem prvenstva.

Favoriti za medalju

Reprezentativci Švedske igraju u najjačim ligama na svijetu poput Njemačke, Španije, Francuske i Danske. Kao i prethodnih prvenstava, Švedska i na ovom Euru važi kao jedan od glavnih favorita za medalju.

Šveđani su definitivni favoriti pred večerašnji duel protiv Zmajeva, ali dobra igra i zalaganje na terenu protiv aktuelnih evorpskih prvaka bi bio dobar rezultat za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Susret BiH i Švedske igra se večeras u dvorani SAP Arena u Manhajmu s početkom od 20 sati i 30 minuta uz direktan TV prijenos na Arena Sportu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.