RUKOMET

Mirko Mikić o Evropskom prvenstvu za "Avaz": Skandinavci se danas najviše pitaju

U BiH je došlo do smjene generacije. Na ovim prostorima se više ne igra rukomet kao nekada

Mikić: Sigurno da niko nije zadovoljan nastupom "Zmajeva“. RK Sloboda

17.1.2024

Jučerašnjim utakmicama završila se prva runda Evropskog prvenstva u Njemačkoj. O prvim utakmicama, nastupu Bosne i Hercegovine, ali i najvećim favoritima za titulu razgovarali smo s Mirkom Mikićem, bivšim reprezentativcem BiH, a sada trenerom RK Sloboda.

- Suština je da se u svjetskom rukometu pitaju Skandinavci uz poneku zemlju poput Francuske i Španije (koja je jučer ispala nakon što je razgovor obavljen), te sada Njemačke pošto je domaćin – kaže na početku razgovora Mirko Mikić za "Dnevni avaz“.

Ispravan put

Rekao je da zemlje iz regiona "kaskaju“ za njima, te podsjetio kako je jedno vrijeme Hrvatska bila među četiri najjače ekipe, te da je Slovenija "kucala na vrata“ grupe od osam najboljih.

- Srbija je otišla na prvenstvo sada s velikim ambicijama i na kraju na dvije lopte prokockala prolaz u dalji krug, Slovenija se drži, Hrvatska je briljirala prvu, pa zakazala protiv Austrije. Crna Gora skupo prodaje kožu, ali ne osvaja bodove.

Činjenica da rukomet koji se igra na ovim prostorima nije više kao što je bio, nije više moderan i nije prihvatljiv na velikim takmičenjima. Treba se raditi s omladinskim selekcijama, da se djeca što više okupljaju i da se tu traže novi igrači. Jedini ispravan put je kroz rad i ulaganje – ističe Mikić.

Nastup BiH

BiH je nakon prve dvije utakmice ostala bez šansi da se domogne druge runde.

- Sigurno da niko nije zadovoljan, bez obzira što se nije moglo mnogo napraviti protiv Švedske. Pretpostavljam da su mnogi razmišljali o bodovima protiv Nizozemske, ali treba biti svjestan da je došlo do smjene generacije.

Neki kvalitetni igrači su napustili reprezentaciju. Posljednja dva selektora, Irfan Smajlagić i Ivica Obrvan morali su poprilično improvizirati. Traženje novih momaka je težak zadatak. Pritom, nemate mnogo vremena da se neke stvari uigraju – poručio je Mirko Mikić za "Dnevni avaz".

Sloboda upalila motore

Mikić je sa Slobodom krenuo s pripremama. Tuzlaci su prije devet dana upalili motore i rade punom parom. Premijer liga se nastavlja sredinom februara, a Slobodu očekuje i okršaj sa slovenskom Krkom u osmini finala EHF Evropskog kupa, koja je na rasporedu 10. ili 11. februara.

- Ima nekih povreda, tim nije kompletan, ali moram priznati da ide dobro. Zadovoljan sam kako se radi i s nestrpljenjem iščekujem tu prvu evropsku utakmicu. Mislim da imamo objektivne šanse, ukoliko nas i sreća posluži – poručio je Mikić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.