LEGENDARNI RUKOMETAŠ

Veselin Vujović za "Dnevni avaz": BiH ima kvalitet, nije smjela biti posljednja na Euru

Nekako sam sa strane imao osjećaj da Smajlagić s klupe ne daje energiju igračima. Srbija neprijatno iznenađenje, rekao je Vujović

Vujović: Očekivala se pobjeda BiH protiv Gruzije. Marko Prpić / Pixsell

19.1.2024

Evropsko prvenstvo u rukometu, koje se igra u Njemačkoj, uveliko je u drugoj fazi. O spomenutom sportu razgovarali smo s legendarnim rukometašom, te ništa manje čuvenim trenerom Veselinom Vujovićem.

Vujović je prije dva dana proslavio 63. rođendan, a javio nam se nakon što je prethodno bio u Minhenu i pratio utakmice iz grupe C u kojoj su bile smještene selekcije Crne Gore i Srbije. Istakao je kako je dosadašnji dio turnira ponudio mnoga iznenađenja.

Najveće razočarenje

- Imamo prijatnih i neprijatnih iznenađenja. Španija, Srbija, ali i Norveška su neprijatna iznenađenja. Igrati s Farskim otocima neriješeno, pa izgubiti od Slovenije i od Portugala, definitivno Norveška s onakvom ekipom su najveće razočarenje – rekao je Vujović na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Prije početka prvenstva je prozvao španske trenere, rekavši da im je sistem zastario. Nakon prve runde rezultat je takav – od četvorice su čak trojica otišla kući nakon prve runde, a ostao je samo Čema Rodrigez (Chema Rodriguez) koji je na klupi Mađarske.

Španci igrali s istrošenim rukometašima. EHF

- Španija je igrala s Makedom, Kaneljasom, Viljan Morosom koji su istrošeni. Oni su navikli da su u vrhu, u borbi za medalju, a sada su ispali. No, sigurno je ovo jedna opomena za njih, te da će doći do smjene generacije, što je logično.

Tu je i Srbija koja je na prvenstvo stigla s velikim ambicijama. Najavljivala je dobre rezultate, a na kraju nije prošla prvi krug. Srbija po svojoj historiji, onom šta daje za rukomet, ne treba da završi na 19. poziciji, isto tako Bosna i Hercegovina nije smjela završiti na 24. mjestu – istakao je Vujović.

Dotakli smo se i pozitivnih iznenađenja. Najveće je definitivno Austrija koja je prvo remizirala s Hrvatskom, a onda poslala Špance kući.

- To je sjajan rezultat za Aleša Pajoviča i Austriju i ja im od srca čestitam. Farska ostrva su prijatno iznenađenje, igrali su dobar rukomet. I bez obzira na ispadanje, Crna Gora je po meni ostvarila pozitivan korak prema afirmaciji svog rukometa i planu za budućnost – naglasio je on.

Slovenski sindrom

Govoreći o Sloveniji, koja je odigrala odličnu prvu rundu, kazao je da je upozoravao na drugu fazu. 

- Slovenija je igrala sjajno prvi dio. I onako kako su interpretirali rukomet djelovali su strahovito jako. Svi novinari su me pitali za Slovence, ja sam rekao sačekajte drugu fazu, dok dođu utakmicu jače. Za njih je ona protiv Švedske bila polufinale malte ne. I oni su nestali sa lica zemlje. Pokazali su sindrom rukometa u Sloveniji, da u tim utakmicama nestane karakter. Imaju individualce, znanje, sve potrebno za velike rezultate, ali nikako da prevaziđu tu psihološku barijeru – kazao je on.

Potom smo razgovarali o, za nas u BiH, teškoj temi – našoj reprezentaciji koja je razočarala javnost i upisala tri poraza.

- Nekako se očekivalo da će se pobijediti Gruzija, da je to bilo realno. Nošeni jednom euforijom iz kvalifikacija se vjerovalo da se može možda iznenaditi i Nizozemska. 

Svi smo znali da su Šveđani favoriti u grupi. Ipak, pripremni period je pokazao da je BiH na lošem putu, izgubila je sve utakmice i u takvoj atmosferi sigurno ne možeš otići na veliko takmičenje i gajiti neke ambicije – kazao je Vujović.

Vujović: Nije kraj svijeta. Igor Kralj / Pixsell

Dotakao se i smjene generacije u našoj selekciji, navodeći kako nije sve tako crno i da BiH ima kvaliteta.

- Čitam ja izjave i selektora Smajlagića i igrača. Smajlagić je rekao da je to jedan proces, da je smjena generacije, da treba biti realan. Ja bih se složio da je otišla reprezentacija bez Terzića, Burića i Panića pa da se tako razmišlja. Ali ti povedeš najbolje što imaš u svojoj zemlji i završiš posljednji. Tu onda nije bilo strategije, nije bilo plana. Utakmica se može izgubiti, ali način na koji se gubi nije bio adekvatan.

Smatram da je Pipe Smajlagić dobar trener, stvarno to mislim, ali nekako sam sa strane imao osjećaj da sa klupe ne daje energiju, kao što selektor zna. Kao da nekako ne živi sa igračima. 

Smajlagić: Smjena generacije. RS BiH

Možda je ustvari slika drugačija između njih, ali ja sam to primijetio sa strane, kao gledalac. Čini mi se da tu nedostaje nešto, ali ima kvaliteta, kada uzmeš od braće Burić, Terzića, Panića, Hamidovića... Neko će to sigurno analizirati, selektor će podnijeti izvještaj i Bože moj. Nije kraj svijeta, ima još takmičenja – poručio je Veselin Vujović za "Dnevni avaz“.

Bez angažmana

Veselin Vujović je trenutno bez angažmana nakon što je raskinuo ugovor s Iranom zbog haosa koji se dešava.

- Nisam bio siguran za svoju bezbjednost. Rekao sam im dođite u Srbiju, u Bosnu, dovedite ekipu pa ćemo ići na Azijsko prvenstvo. Divan su narod, ali ja nisam smio riskirati da se zatvore granice – naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.