INTERVJU

Elvedina Muzaferija za Specijal "Avaza" povodom 40 godina Olimpijade: Zbog Igara su me roditelji uveli u skijanje

I sada se možemo pokazati u dobrom svjetlu, kaže naša uspješna skijašica

Muzaferija: Veliki značaj za BiH. Facebook

10.2.2024

Sarajevske olimpijade se rado sjete svi koji su imali čast i privilegiju uživati u tom periodu, a generacije kojima je ta energija iz 1984. prepričavana, zavoljele su zimske sportove upravo zbog ZOI 84.

Jednu takvu priču podijelila je s nama najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija.

- Bez obzira na to što sam rođena 15 godina kasnije, znam mnogo o Olimpijadi. Mislim da je to jedan od razloga zašto su me roditelji uveli u skijanje kada sam imala pet godina. Bitno je da obilježavanje 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu probudi sjećanja, a novim generacijama pokaže koliko je taj događaj, zapravo, značajan za Bosnu i Hercegovinu. U svijetu nas mnogi još prepoznaju po Olimpijadi. Moramo biti svjesni toga – istakla je Muzaferija.

Muzaferija je naša državna prvakinja. Facebook

To su najbolje organizirane Igre do tada?

- Ne samo tada, a tada je možda bilo još i teže. Mi smo dobri domaćini. Prošle godine, prvi put nakon ZOI 84, imali smo FIS utrku na Bjelašnici i svi takmičari s kojima sam svakodnevno na stazi s oduševljenjem pričaju o našoj olimpijskoj planini, o hrani i gostoprimstvu. Možda masa nije bila uključena u organizaciju kao 1984., ali da se možemo pokazati u dobrom svjetlu, možemo.

Kompletan intervju sa Elvedinom Muzaferijom možete pročitati u Specijalnom prilogu "Avaza", koji je u prodaji na svim mjestima diljem BiH po cijeni od 2,5 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.