EKSKLUZIVNO

Tomas Gustafson za Specijal "Avaza" povodom 40. godišnjice ZOI-ja: Urezan mi je moment kada sam stajao u redu iza velikog Franca Klamera

Sjećam se da je kralj Karl Gustaf bio oduševljen na ceremoniji dodjela medalja, priča nam švedski klizač

Gustafson sa švedskom zvijezdom klizanja Nilsom van der Poelom. Facebook

11.2.2024

Mnoge svjetske zvijezde su te 1984. zakoračile u naš grad i naše planine i ostvarile rezultate koji su im obilježili karijeru. Jedan od takvih je Tomas Gustafson, jedan od najboljih klizača na duge distance u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Švedski klizač je na Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine osvojio zlatnu medalju u klizanju na 5.000 i srebrenu na 10.000 metara. Da to nije bila slučajnost, potvrdio je i četiri godine kasnije u kanadskom Kalgariju, kada je osvojio zlato u obje discipline.

U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ Tomas Gustafson se rado prisjetio trenutaka iz Sarajeva 1984.

Gustafson u Sarajevu 1984.. Facebook

Šta Vam je ostalo najviše u sjećanju sa ZOI-ja u Sarajevu?

- Sjećam se da sam klizao u oba takmičenja veoma rano i morao sam čekati ostale klizače da probaju pobijediti moje vrijeme. Čekao sam unutra i gledao trening umjetničkog klizanja. Napokon, nakon 5.000 metara kolege iz reprezentacije su mi rekle da sam pobijedio. Nešto kasnije, nakon duple distance (10.000 metara, op. a) rečeno mi je da je Igor Malkov uspio pobijediti moje vrijeme s malom razlikom. 

Kompletan intervju sa Tomasom Gustafsonom možete pročitati u Specijalnom prilogu "Avaza", koji je u prodaji na svim mjestima diljem BiH po cijeni od 2,5 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.