BH. SKIJAŠICA

Muzaferija: Samo je pitanje vremena kada ću sklopiti stazu od starta do cilja

Predsjednik Ski saveza BiH Samir Smajić ponosan je na 151 bod u Svjetskom kupu koji je Muzaferija osvojila ove sezone

Elvedina Muzaferija. Fena

FENA

29.3.2024

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija danas je na konferenciji za medije u Sarajevu sumirala svoju najbolju sezonu u Svjetskom kupu u karijeri.

Muzaferija u protekloj sezoni nastupila na završnici Svjetskog kupa u disciplinama superveleslalom i spust.

- Zahvalna sam na velikoj podršci koju sam imala tokom cijele sezone i ponosna što mogu da ostvarujem ove rezultate za svoju državu. Mislim da sam dokazala da je moguće ostvariti rezultat u zimskim sportovima i kada dolazimo iz zemlje koja nema uređen sistem, poput BiH. Nadam se da će se to promijeniti - rekla je Muzaferija.

Sezona nije krenula dobro

Kazala je da sezona nije krenula onako kako je željela, te da je za cilj imala plasman među najboljih 30 skijašica u jednoj od disciplina, a na kraju je sezonu okočala na 23. mjestu u superveleslalomu i 24. u spustu.

- Naš cilj je početkom sezone izgledao dosta daleko, a na kraju smo dobili predstavnika u finalu Svjetskog kupa i veoma sam ponosna na svoje rezultate. Takav rezultat je velika stvar i za zemlje s uređenim sistemom, a kamoli za BiH koja nikada nije imala takmičara u Svjetskom kupu - navela je bh. skijašica.

Dodala je da vjeruje da u narednoj sezoni može ostvariti još bolje rezultate.

- Skijanje i brzina su tu. Uspjela sam u ovoj sezoni u nekoliko prolaza imati najbolje vrijeme i smatram da je samo pitanje vremena kada ću sklopiti stazu od starta do cilja – zaključila je Muzaferija.

Predsjednik Ski saveza BiH Samir Smajić ponosan je na 151 bod u Svjetskom kupu koji je Muzaferija osvojila ove sezone.

- To nije mala stvar, a osvojila bi i više da neke trke nisu odgođene. Početak sezone nije bio idealan zbog padova i kašnjenja s pripremama u Južnoj Americi. Prvi bodovi su došli 27. januara iz Crans Montane, što nam je svima donijelo veliko rasterećenje – izjavio je Smajić.

Neuređenost finansiranja sporta

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda napomenuo je da podrška Elvedini Muzaferiji neće izostajati u budućnosti, ali da i dalje veliki problem neuređenost oblasti finansiranja sporta u BiH.

- Mislim da za ovim stolom sjede ljudi koji mogu osigurati minimalne uslove sportašima - našim najboljim ambasadorima, kao što to imaju njihove kolege iz drugih zemalja. Muzaferija je pokazala da može napraviti veliki rezultat i mislim da kroz taj rezultat možemo raditi na popularizaciji zimskih sportova i Sarajeva kao olimpijskog grada - istakao je Magoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.