TENIS

Džumhur ipak bez prve ATP titule: Najbolji bh. teniser uprkos porazu u finalu ispisao historiju!

D. K.

27.8.2017

Damir Džumhur nije uspio osvojiti prvu ATP titulu u karijeri.

Najbolji bh. teniser kasno noćas poražen je u finalu Winston Salema od 15. igrača svijeta, Španca Roberta Bautiste-Aguta rezultatom 4-6, 4-6.

Silovit početak Aguta

Agut je odmah na startu krenuo silovito i poveo sa 3-0. Mogao je i do drugog uzastopnog breaka, ali je Damir u četvrtom gemu uspio spasiti čak pet break lopti i ostati u igri.

Kao što smo to od njega i navikli, uporni Džumhur nije se predavao te je u sedmom gemu vratio izgubljeni break, a potom i izjednačio na 4-4.

Baš kad smo očekivali da bi Damir mogao nastaviti niz osvojenih gemova, s obzirom na solidnih 0-30 u devetom, Agut je nanizao pet poena i poveo sa 5-4. 

U narednom gemu Damir nije uspio zadržati neophodnu koncentraciju, što je 29-godišnji Španac iskoristio i poveo s 1-0 u setovima.

Iako je igrao pod konstantnim pritiskom, brzonogi Džumhur u nekoliko je navrata u prvom setu fantastičnim potezima izmamio gromoglasan aplauz publike na tribinama.

Isti scenarij

Scenarij iz prvog ponovio se i na početku drugog seta. Bautista je poveo sa 3-0, i ponovo mogao do duplog breaka, ali se Džumhur opet uspio spasiti. A potom i izjednačiti na 3-3. Međutim, Agut ponovo pravi break i dolazi do vodstva 5-3. No, Džumhur uspijeva oduzeti servis protivniku, ali u narednom gemu posustaje i poklanja pobjedu 15. teniseru svijeta.

U odnosu na prošlu godinu, kada je u finalu pretrpio poraz, Agut je ove godine otišao korak dalje i osvojio turniru u Winston Salemu, što mu je podebljalo novčani saldo za 89.000 američkih dolara.

Bautisti-Agutu, inače drugom najboljem španskom teniseru, titula u Winston Salemu je ukupno šesta u karijeri (Stuttgart, s-Hertogenbosch, Sofia, Auckland, Chennai).

Od ponedjeljka 56. na svijetu

Uprkos porazu, Džumhur može biti itekako zadovoljan odličnim nastupom u Winston Salemu. Osim 50.830 američkih dolara, naš najbolji teniser bogatiji je i za novih 150 ATP bodova, koji će mu na najnovijoj listi najboljih tenisera u ponedjeljak donijeti 56. mjesto, što će ujedno biti i najbolji renking nekog bh. tenisera ikada.


DŽ-B_0-1 by watch-it-now

DŽ-B_0-2 by watch-it-now
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.