TENIS

Džumhur pobijedio staru "mušteriju" Bagdatisa: Sarajlija sve bliži "Top 50"

Piše: A. SOKOLOVIĆ

20.9.2017

Naš najbolji teniser Damir Džumhur plasirao se u treće kolo ATP turnira u Sankt Peterburgu, nakon što je u duelu drugog kola savladao Kipranina Markosa Bagdatisa (Marcos Baghdatis) sa 6:4, 7:6 (4). 

Sarajlija koji igra u životnoj formi i sve je bliži "Topu 50", odlično je odigrao protiv svoje stare "mušterije", s obzirom na to da je Bagdatisa već jednom pobijedio (3:1 u setovima) na Rolan Garosu (Roland Garros, maj 2015.).

Džumhur je i ovoga puta bio na visini zadatka u oba seta. U prvom je napravio dva brejka, a ključni pri rezultatu 5:4, kada je oduzeo servis Kipraninu za kasnijih 6:4.

U drugom setu, Džumhur je odmah napravio brejk za 3:0, ali je Bagdatis uzvratio i vratio se na 3:4, ali je Damir ponovo napravio prednost (5:3).

Kada se očekivalo da rutinski odservira za trijumf, Džumhur je ponovo dozvolio da Bagdatis napravi brejk i vrati se u meč - prvo na 4:5 pa na 5:5. 

Nakon toga Džumhur se budi, servira za 6:5, a Bagdatis u 12. igri drugog seta uspijeva doći do tie-breaka.  

U odlučujućoj 13. igri Džumhur je prvi došao do mini-brejka (2:1), ali je Kipranin odmah uzvratio (2:2). Poslije toga se igralo poen za poen, sve do 5:4, kada je Džumhur ponovo napravio mini-brejk i na servis Bagdatisa realizirao prvu meč-loptu (7:4).  

Turnir u Sankt Peterburgu se igra iz ATP serije 250, a nagradni fond je 1.064.715 dolara. 

Na kraju, kažimo, da Džumhur trenutno ima renking karijere (52. mjesto), ali da je on podložan promjenama s obzirom na to da su u toku, osim turnira u Sankt Peterburgu, ATP dvoboji u francuskom Mecu. 

U četvrtfinalu Džumhur će igrati protiv boljeg iz duela Adrijana Manarina (Mannarino, Francuska) i Liama Brodija (Broady, Velika Britanija). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.