TENIS

Otac ga spasio od utapanja, on sada ’davi’ protivnike

Cicipas: Neustrašiv na terenu

Avaz Sport

15.8.2018

Rafael Nadal osvojio je svoj 80. turnir u karijeri pobjedom na Mastersu u Torontu. Bilo je to 116. finale u karijeri vodećeg tenisera svijeta.

No, istinski heroj turnira u Kanadi nije bio legendarni Španac, već doskora anonimni grčki igrač Stefanos Cicipas.

Skok na listi 

Grk je u Torontu postao prvi igrač nakon Francuza Žo-Vilfreda Conge (Jo-Wilfried Tsonga) iz 2014. godine koji je na jednom turniru savladao četvoricu tenisera koji su među deset najboljih na svijetu.

Senzacionalni Cicipas u Torontu je srušio Dominika Tima (Dominic Thiem, Austrija, 8. na svjetskoj ATP listi), Novaka Đokovića (Srbija, 10.), Aleksandra Zvereva (Njemačka, 4.) i Kevina Andersona (Južna Afrika, 6.).

- Osjećaj je fantastičan, kao da igram Dejvis kup, svi navijaju za mene. Četiri pobjede protiv top 10 igrača. Nisam mogao ni zamisliti da ću to postići na jednom turniru.

Ne znam je li to bila samo sreća, ali nekako se desilo da igram s njima i sve ih pobijedim. To je veliki rezultat za mene - rekao je Cicipas.

Momak koji je prošle godine bio 159. igrač svijeta, a na najnovijoj ATP listi skočio na 15. poziciju, otkrio je tajnu svog uspjeha.

- Nije važan rezultat, uvijek ću napadati - rekao je Cicipas, koji je pobjedu nad Đokovićem objasnio riječima da je “čekao šansu i potom poput buldoga zgrabio Đokovića”.

Drama u moru 

Neustrašivost na terenu objašnjava i dramatičnim događajem od prije nekoliko godina, kada se gotovo utopio u moru.

Naime, slobodni dan na jednom turniru Stefanos je iskoristio kako bi se zajedno s prijateljem okupao. No, valovi su ih odnijeli daleko od obale. Srećom, mladiće koji su već gubili snagu primijetio je Cicipasov otac Apostolos te ih je uspio spasiti.

Iz perspektive onoga što je taj dan preživio, Cicipas kaže da sve što se dešava na terenu ne znači apsolutno ništa i da zato igra s velikim samopouzdanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.