PRIZNANJA

Đoković najbolji, Federer najomiljeniji igrač za 2020. godinu

Prvi igrač svijeta objavio i da je napustio Vijeće igrača ATP-a

Đoković: Uspješna sezona. Arhiv

N. D.

21.12.2020

Teniseri Novak Đoković, Rodžer Federer (Roger), Rafael Nadal i Andrej Rubljov su među dobitnicima godišnjih nagrada ATP-a.

- Đoković je završio godinu na prvom mjestu, rekordni šesti put u posljednjih deset godina, poslije sjajne godine u kojoj je osvojio četiri titule. Đoković je pobijedio na prvih 26 mečeva u sezoni, osvojivši historijski osmi trofej na Australijan Openu, a podigao je trofeje i u Dubaiju, Sinsinatiju i Rimu. Također, bio je viceprvak Rolan Garosa i stigao je do polufinala Završnog mastersa, naveo je između ostalog ATP koji je Đokovića proglasio igračem godine.

Federera su navijači ponovo, 18. godinu zaredom, izabrali za omiljenog tenisera, dok je Nadal treću godinu zaredom, a četvrti put ukupno, dobio nagradu za fer-plej „Stefan Edberg“. 

Rus Andrej Rubljov je igrač koji je najviše napredovao u 2020. godini. On je sa 23. „skočio“ na osmo mjesto na ATP listi, osvojivši na tom putu pet titula, više nego bilo koji drugi igrač na ATP turu.

Inače, Đoković je danas objavio da više neće biti u Vijeću igrača ATP-a, obzirom da je na čelu novoformirane Asocijacije profesionalnih tenisera (PTPA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.