IZGUBIO JOJ SE SVAKI TRAG

Objavljeno pismo nestale Peng, u WTA postali još više zabrinuti

Ova objava samo podiže moju brigu o njenoj sigurnosti, rekao je Sajmon, a prenose engleski mediji

Šuai je poznata ličnost u Kini. AFP

M. K.

18.11.2021

Kineska globalna TV mreža (CGTN) objavila je pismo u kojem poznata kineska teniserka Peng Šuai (Shuai) javlja kako je dobro i da odmara.

"Vezano za nedavne vijesti na službenoj stranici WTA, sadržaj nisam ni potvrdila ni verificirala te je objavljen bez mog pristanka. Vijesti iz te objave, među kojima i ona o optužbi za silovanje, nisu istinite. Nisam nestala i na sigurnom sam. Odmaram se kod kuće, sve je u redu. Hvala na brizi. 

Ako WTA objavi još vijesti o meni, molim vas da ih provjerite sa mnom i da ih ne objavljujete bez mog pristanka. Kao profesionalna teniserka, zahvaljujem svima na brizi. Nadam se da ću i dalje promovirati kineski tenis ako dobijem priliku, nadam se da će biti sve bolji i bolji", stoji u pismu koje je stiglo CGTN-u, ali i Simonu.

Peng je, podsjetimo, 2. novembra na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavila pismo u kojem tvrdi da ju je bivši kineski dopremijer Žang Gaoli (Zhang Gaoli) seksualno zlostavljao. Objava je uskoro obrisana, a francuski Le Monde nekoliko dana kasnije objavio je da je 35-godišnja Peng nestala. 

Direktor WTA organizacije, Stiv Sajmon (Steve Simon), rekao je kako ga pismo, koje je navodno ostavila Peng, još više brine.

- Ova objava samo podiže moju brigu o njenoj sigurnosti, rekao je Sajmon, a prenose engleski mediji.

Iz Kineska udruga za odbranu ljudskih prava tvrde da je kineska vlada više puta zadržavala ljude koji su izazivali kontroverze, kontrolirala njihovu slobodu govora i tjerala ih da daju isforsirane izjave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.