TENIS

Goran Ivanišević sjeda na klupu reprezentacije Srbije

Prilika za neočekivani angažman otvara se u ATP kupu

Ivanišević i Đoković. Arhiva

G. Š. /Žurnal

14.12.2021

Goran Ivanišević na klupi srbijanske teniske reprezentacije? Scenarij koji bismo lako mogli vidjeti odmah iza Nove godine, ako je suditi prema napisima sportskih rubrika u komšiluku. Prilika za neočekivani angažman otvara se u ATP kupu, ekipnom takmičenju koje će se početkom sezone održati u Sidneju i na koje Srbija vjerojatno neće doputovati sa svojim selektorom Viktorom Troickim.


ATP će odobriti izmejenu

On je za Žurnal.rs izjavio da "vjerojatno neće ići" u Australiju jer se "selektor na tom takmičenju ne pita puno", što znači da bi selektorska rola mogla preseliti u ruke prvog igrača ekipe. To je Novak Đoković, koji se nalazi na popisu igrača, i premda još nije otkrio je li se vakcinisao i namjerava li putovati u Australiju, srbijanski mediji vjeruju da neće propustiti početak sezone.

Prema pravilima ATP kupa, Đoković u konsultaciji s ostalim članovima reprezentacije može odrediti i drugog selektora, trenera koji mora biti iste nacionalnosti, no tamo gdje to nije moguće, dozvoljene su i iznimke. Bude li Đoković na klupi htio Ivaniševića, koji bi s njim trebao putovati na australsku turneju, ne treba sumnjati da će ATP to odobriti.

Bez viceprvaka

ATP kup igra se od 1. do 9. januara. Budući da su se reprezentacije na njega kvalificirale na temelju plasmana prvog igrača, turnir u Sidneju proteći će bez aktualnog svjetskog viceprvaka Hrvatske. Posljednja ekipa koja je "upala" na listu 16 učesnika su Sjedinjene Američke Države, čiji broj jedan Tejlor Fric (Taylor Fritz) drži 23. mjesto.

Zahvaljujući Cicipasu (Tsitsipasu - 4.) i Basilašviliju (22.), nastupaju i Grčka i Gruzija, iako njihovi drugi reketi Mihail Pervolarakis (Michail ) i Aleksandre Metreveli drže 398., odnosno 566. mjesto na ljestvici. Jedina pozivnica otišla je domaćinu Australiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.