TENIS

Prošlogodišnja pobjednica US opena ispala već u prvom kolu

Radukanu nastavila lošu formu protiv Korne

Radukanu: Očekuje je veliki pad na WTA listi. AGENCIJE

A. V.

31.8.2022

Prošlogodišnja senzacionalna pobjednica US opena, britanska teniserka Ema Radukanu (Emma Raducanu) odbranu naslova okončala je već na prvoj prepreci nakon što ju je u susretu prvog kola ovogodišnjeg turnira savladala francuska veteranka Aliz Korne (Alize Cornet) s 6:3, 6:3.

Lani je Radukanu do naslova u Njujorku stigla iz kvalifikaicja pobijedivši u 10 mečeva bez da je izgubila set, a to joj je ostao jedini osvojeni turnir dosada. Lošu ovogodišnju formu nastavila je i protiv Korne.

Radukanu će zbog ovog poraza izgubiti čak 2040 od svojih 2756 bodova na WTA listi te pasti za više od 60 pozicija.

- Naravno da je razočaravajuće što moram napustiti turnir, ali u neku ruku sam i sretna jer sada mogu početi ispočetka. Više neću imati metu na svojim leđima - izjavila je Radukanu nakon poraza.

Od daljnjeg takmičenja na US openu oprostila se i pobjednica iz 2018. te 2020. i bivša prva igračica svijeta Japanka Naomi Osaka, koju je sa 7:6 (5), 6:3 izbacila Amerikanka Danijel Kolins (Danielle Collins). Kolins je početkom ove godine stigla do finala Australijan opena gdje je izgubila od Ašli Barti (Ashleigh Barty), no zbog povrede vrata nije igrala niti jedan pripremni turnir pred US Open. S druge strane, Osaka niti u Njujorku nije mogla pronaći pravu formu te je nastavila niz poraza, ispadala je u prvom kolu i na Masters turnirima u Torontu i Sinsinatiju.

Prvo kolo US opena bilo je kobno i za ovogodišnju pobjednicu Vimbldona Kazahstanku Jelenu Ribakinu, koju je sa 6:4, 6:4 savladala 131. igračica svijeta Kanađanka Klara Burel (Clara Burel).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.