PRIVUKLI PAŽNJU

Francuzi se naklonili Federeru: Bože, čuvaj kralja

Dirljiv oproštaj od švicarskog teniskog asa

Naslovnica L'Equipea. L'EQUIPE

A. V.

16.9.2022

Rodžer Federer (Roger) je objavio da će tenisu i zvanično reći zbogom tokom sljedeće sedmice (23. do 25. septembar) na Lejver kupu, a oproštajne poruke stižu sa svih strana.

Završio je na naslovnim stranama mnogih sportskih listova, ali nijedan nije privukao pažnju kao onaj koji je izdao "L'Équipe".

Na njemu se nalazi Federer u okruženju u kom se najbolje osjećao tokom karijere. Potpuno bijela oprema kojom je igrao na Vimbldonu koji je osvojio čak osam puta u karijeri (po čemu je rekorder).

Uz fotografiju Federera stajala je i poruka na engleskom iako se list izdaje u Francuskoj "God save the King" ("Bože, čuvaj kralja“).

Federer će posljednji put takmičarski meč odigrati upravo u Londonu, ali na Lejver kupu na turniru čiji je jedan od organizatora. Posljednji put ćemo ujedno na jednom mjestu videti sve članove "Velike četvorke" – Novaka Đokovića, Endija Mareja (Andy Murray), Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

U karijeri je Federer osvojio 103 trofeja (20 najvrijednijih su oni sa grend slem turnira), a na prvom mjestu planete je bio 310 sedmica.

Posljednji put je igrao upravo na Vimbldonu 2021. godine, a prethodne tri godine se mučio sa povredom koljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.