TENIS

Đoković je današnjim trijumfom najavio Australijan open

Novak je osvojio prvi naslov u sezoni i ukupno 92. u karijeri

Đoković: Osvojio prvi naslov u sezoni. Facebook

N. Ridžal

8.1.2023

Srbijanski teniser Novak Đoković nakon prave drame i preokreta osvojio je ATP turnir u Adelejdu savladavši Amerkianca Sebastijana Kordu (Sebastian) s 2:1 u setovima u borbi koja je trajala 3 sata i 11 minuta, a odlučivale su nijanse. 

Sjajni Đoković je osvojio prvi naslov u sezoni i ukupno 92. u karijeri. 

Ovom pobjedom, Novak se izjednačio sa Špancem Rafaelom Nadalom (Raphael), po broju osvojenih ATP trofeja.

Adelejd je svojevrsni uvod u Australijan open. Nakon jednogodišnjeg izbivanja, Đoković će u Melburnu tražiti put prema desetom naslovu prvaka ovog prestižnog turnira, što bi mu donijelo i izjednačenje s Rafaelom Nadalom.

Ovim povodom donosimo pregled svih gren slem titula Novaka Đokovića.

Rekorder po broju osvojenih titula u Australiji

Đoković: Prvi turnir osvojio 2008.godine. Facebook

Nakon jednogodišnjeg izbivanja, Đoković će u Melburnu tražiti put prema desetom naslovu prvaka ovog prestižnog turnira, što bi mu donijelo i izjednačenje s Rafaelom Nadalom. 

Prvi pehar u Melburnu, Novak je osvojio 2008. godine, da bi od 2011. do 2013. osvojio još tri vezana. Pobjednik u Melburnu je zatim bio 2015. i 2016, zatim od 2019. do 2021. nastavio da vlada Melburnom do prošle godine kada je titulu osvojio Rafael Nadal.

Malo manje uspjeha u Americi i Francuskoj

Đoković: Tri puta slavio na US openu. Facebook

Od svih grend slemova najmanje je slavio u Parizu. Na Rolan Garosu pobijedio je dva puta. Prvi put 2016. godine kada je savladao Endija Mareja (Andy Murray), a 2021. je poslije dva seta zaostatka savladao Stefanosa Cicipasa (Stefanos Tsitsipas). 

Na pariskoj šljaci nekoliko puta stizao je do same završnice, ali ga je na tom putu najčešće zaustavljao Nadal.

Đoković je tri puta slavio u Njujorku. Prvi put to mu je pošlo za rukom 2011. godine kada je dobio Rafaela Nadala. Čekao je četiri godine na drugi trofej, pošto je 2015. savladao Rodžera Federera (Roger), a 2018. godine je u finalu savladao Huana Martina del Potra (Juan). 

Novak je bio bi glavni favorit i na ovogodišnjem US openu, ali zbog pravila o vakcinacij ulazak u Ameriku mu nije bio dozvoljen.

Vimbldon je Novakov drugi najuspješniji turnir

Đoković: Sedam puta slavio u Londonu. Facebook

Srbijanskom asu Vimbldon je drugi najuspješniji grend slem. Čak sedam puta je slavio u engleskoj prijestolnici, a ovo mu je četvrta uzastopna titula na kultnom stadionu.

Prvi trofej osvojio je 2011. godine kada je savladao Rafaela Nadala. Potom je 2014. i 2015. godine bio bolji od Rodžera Federera, a onda je krenula dominacija. 

Nole je 2018. godine savladao Kevina Andersona, godinu dana poslije toga Rodžera Federera, pa je usljedila pauza. Zbog pandemije korone nije bilo turnira 2020. godine. 

Prošle godine dobio je Matea Beretinija (Matteo Berrettini).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.