NAKON PRITUŽBE

Zastave Rusije i Bjelorusije izbačene sa Australijan opena

Naša je početna politika bila je da ih navijači mogu unijeti, ali ne i koristiti za provociranje, naveli su iz Tennis Australia

Zastave Rusije i Bjelorusije zabranjene na Australijan openu. Reuters

H. J. I.

17.1.2023

Zastave Rusije i Bjelorusije zabranjene su na Melbourne Parku tokom Australijan opena nakon pritužbe ukrajinskog ambasadora u zemlji. 

Vasil Mirošničenko (Vasyl Myroshnychenko), ukrajinski ambasador u Australiji i Novom Zelandu, objavio je sliku na kojoj se vidi ruska zastava kako visi na grmu pokraj terena gdje je njegova sunarodnjakinja Katerina Baindl (Kateryna) igrala svoj meč prvog kola Australijan opena u ponedjeljak.

- Oštro osuđujem javno isticanje ruske zastave tokom današnjeg meča ukrajinske teniserke Katerine Baindl na Australian Openu - napisao je na Twitteru.

- Pozivam Tennis Australia da odmah sprovede politiku "neutralne zastavice" - dodao je. 

Tennis Australia odgovorio je zabranom zastava ove dvije zemlje na prvom Grand slam turniru sezone.

- Naša je početna politika bila je da ih navijači mogu unijeti, ali ne i koristiti za provociranje. Jučer smo imali incident u kojem je zastavica postavljena pokraj terena. Zabrana stupa na snagu odmah. Nastavit ćemo raditi s igračima i našim navijačima kako bi osigurali najbolje moguće okruženje i uživali u tenisu - poručili su iz Tennis Australia.


Ruskim i bjeloruskim igračima ljetos je zabranjen nastup na Vimbldonu, ali se mogu takmičiti kao neutralni sportisti bez nacionalne pripadnosti na Australijan openu.

Zastave igrača Rusije i Bjelorusije nisu istaknute pored imena u TV prijenosima, kao što je slučaj kod ostalih igrača, a njihova nacija nije navedena ni na žrijebnim listama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.