U 68. GODINI

Preminuo Nijemac koji je Moniku Seleš napao nožem i uništio joj karijeru

Ginter Parhe je posljednjih 14 godina života proveo u staračkom domu

Trenutak hapšenja Parhea poslijle napada na Moniku Seleš. Printscreen

H. J. I.

21.4.2023

Ginter Parhe (68), Nijemac koji je 30. aprila 1993. nožem napao Moniku Seleš i tako joj okončao tenisku karijeru, je preminuo.

Parhe je, kako tek sada ekskluzivno javljaju njemački mediji, preminuo u avgustu prošle godine, ali tu vijest niko do danas nije znao.

Posljednjih 14 godina proveo u staračkom domu

Parhe je posljednjih 14 godina života proveo u staračkom domu u Nordhauzenu, u Tiringiji. Tamo je živio u jednoj sobi.

Posljednje četiri sedmice prije smrti ležao je u krevetu dok jedne noći konačno nije mirno zaspao, javlja "Bild". Prethodno je primao palijativnu njegu.

Tokom boravka u domu je bio neupadljiv i učestvovao je u slobodnim aktivnostima: popodne u kinu, rukotvorinama i čitanju novina. Medicinsko osoblje ga je oblačilo i kupalo.

Kada je mogao samo da leži u krevetu, individualna terapija je trajala 20 do 30 minuta. Vrijeme obroka je bilo 11.30 (ručak), 14.30. (kafa) i 17.30 sati (večera).

Njegova sestra Ina bila mu je službeni nadzornik.

Fanatični obožavalac Štefi Graf

Parhe, koji je došao iz Gersbaha, deset kilometara od Nordhauzena, bio je fanatični obožavalac teniske superzvijezde Štefi Graf (53) devedesetih godina i nije mogao da podnese što je Selešova s vrha skinula njegovu junakinju.

Odlučio je da uradi nešto da "toliko povrijedi Seleš da ona dugo ne bi mogla da igra tenis", rekao je svojevremeno na sudu.

Njegov napad nožem 30. aprila 1993. izazvao je užas širom svijeta.

U četvrtfinalu turnira u Hamburgu, na Rotenbaumovom centralnom terenu, "Mala Mo" je igrala protiv Magdalene Malejeve. Prvi set je dobila sa 6:4, a u drugom je gubila sa 3:0, a zatim preokrenula na 4:3. U tom momentu, sa tribina je uletio Ginter Parhe i zario joj nož u leđa. U ruci je imao nož za otkoštavanje dužine 23 centimetra.

Na sreću, pošto se Selešova malo pomjerila unaprijed, nož je probio samo dva centimetra. Na Prahea su odmah skočili prisutni i obezbjeđenje i brzo ga savladali.

Osuđen na dvije godine uslovno

Poslije dva suđenja, Parče je osuđen na dvije godine uslovno zbog teškog napada.

U zatvoru je bio samo nekoliko mjeseci između zločina i osude 13. oktobra 1993.

Selešova je zadobila samo lakše povrede, ali je godinama morala da se bori sa psihičkim posljedicama tog napada, zbog koga je i okončala karijeru sa mnogo manje trofeja nego što je, smatraju teniski stručnjaci, trebalo da osvoji.

Prije atentata, osvojila je osam od prethodnih deset grend slem turnira, nakon čega je osvojila samo jednu grend slem titulu (Australian open 1996).

Seleš se povukla 2008. godine

Poslije napada, njegova žrtva Monika Seleš nikada nije bila kao prije.

Godine 2008. povukla se nakon ukupno 53 pobjede na turnirima.

Seleš trenutno živi u američkoj državi Florida. Ona je motivacioni govornik, uključena je u borbu protiv poremećaja u ishrani i pomaže psima.

Udala se 2014. za milijardera Toma Golisana (81). Danas tenis igra samo iz zabave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.