VELIKAN

Đoković prijetio, ATP popustio: Teniseri dobijaju minimalnu plaću

Đoković se zalagao za bolje finansijske uslove za slabije rangirane igrače, a to mu je pošlo za rukom na kraju

Novak Đoković: Učinio ogromnu stvar. AP Photo/Kamran Jebreili

N. H.

25.4.2023

Novak Đoković se zalagao za bolje finansijske uslove za slabije rangirane igrače. Na kraju, srbijanski teniser je uspio „istjerati svoje“ i pomoći im da zarade više novca, ali nije sve prošlo to bez problema.

Borio se do kraja

Na pozive Novaka Đokovića za bolje finansijske nagrade nižerangiranih tenisera odgovoreno je nakon što se pokazalo da je dobra odluka to što će biti ponuđena minimalna zarada onima koji se bore da se održe na teniskom turu.

Đoković je već dugo zagovornik ove ideje, a u nekoliko navrata je prijetio i štrajkom, s obzirom da oni slabije zarađuju, s obzirom da igraju na turnirima gdje je manji nagradni fond, pa nemaju dovoljno novca za putovanje oko svijeta na turnire.

Napravljeni planovi

Napravljeni su planovi kako bi se osiguralo da muški teniski profesionalci ne ostanu praznog džepa kada putuju da igraju na turnirima, uz garanciju fiksnog iznosa za pokriće 300 najboljih igrača na osnovu njihove procijenjene zarade za sezonu.

To znači da će igrači moći planirati unaprijed znajući koju će platu zaraditi, umjesto neizvjesnosti- sigurnost.

Primjer iz golfa

Slična šema je uvedena u golfu na PGA Tour usred prijetnje odustajanja LIV Tour-a, koji finansira saudijski fond za javna ulaganja.

Igračima će biti ponuđena od 410.000 funti (500.000 dolara), a tenis je sada spreman slijediti njihov primjer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.