SRBIJANSKI AS

Đoković najavio Rolan Garos, govorio i o penziji: S Nadalom će otići i dio mene

Osjetio sam momenat da podijelim ovo jer me zatekla vijest o Nadalu da će 2024. biti njegova posljednja godina, rekao je Đoković

Đoković: Još ima benzina. AP

E. Ć.

27.5.2023

Jedan od najboljih tenisera svijeta Novak Đoković (36) u ponedjeljak kreće u pohod na titulu Rolan Garosa.

Đoković juri svoj 23. Gren slem u karijeri čime bi preskočio svoj ljutog rivala Rafaela Nadala na vječnoj listi po broju titula na najvećim turnirima.

Prioritet Gren slemovi

U prvom kolu Rolan Garosa Đoković će igrati protiv Aleksandra Kovačevića. Danas je na konferenciji za medije govorio uoči početka turnira.

- Želim da verujem da jesam, od početka sezone su mi Gren slemovi prioritet, sve sam radio da bih bio spreman za njih, najviše me motivišu i inspirišu i motivišu. Najbolja moguća vijest je da nemam fizičkih tjeskoba i da sam, što se tog dijela tiče, u dobrom stanju. 

Kada pristupam Gren slemovima i spremam se za njih, kada se bliži početak, osjećam se ugodnije nego na bilo kom drugom turniru. Namjestio sam mentalni sklop za Gren slemove, to je za mene najbitnije, uz reprezentaciju. Ako osvojim neki drugi turnir je bonus nije prioritet - rekao je Đoković.

Zatekla ga vijest o Nadalu

Novak je prvi put progovorio o penziji.

- Osjetio sam momenat da podijelim ovo jer me zatekla vijest o Nadalu da će 2024. biti njegova posljednja godina. Jeste godinu dana stariji od mene i ako se gleda u nekom totalu imao je više povreda od mene. 

Ipak, generacija smo i cijeli život sam svoju karijeru proveo sa njim na turnirima, tu su i Federer i Marej. Mislim da je Mekinro pričao o tome, kada je Borg odlučio da se povuče, da je dio njega isto otišao sa Borgom. 

I stvarno je ta rečenica koju je on rekao ponovo mi se pojavila i urezala mi se kada sam čuo da se Nadal povlači. Neću da lažem da nisam pomislio i ja o povlačenju i kako bi to izgledalo, ali još imam benzina u sebi.

Vidjet ćemo koliko će to trajati, nemam nikakav datum i dosta zavisi i od fizičkog stanja. Ono na šta sam se osvrnuo kada sam rekao da stvari nisu iste, mislio sam na to kako mi tijelo bude reagovalo.

Veće šanse na naredna dva Gren slema

Mnogo sam se brže oporavljao, više poteškoća imam i više bolova i bukvalno se na sedmičnom nivou nešto dešava. Zavisi od svega, od mentalnog sklopa, koliko imam motivacije jer sam maltene sve već sve u sportu postigao - rekao je Đoković.

Đoković je rekao kako smatra da veće šanse ima na Vimbldonu i US Openu nego na Rolan Garosu.

- Nadala nema ove godine i to mijenja neke stvari, on je bio prepreka da osvojim još nekoliko titula na Rolan Garosu. Ali, i osvojio sam titulu dva puta i u pohodu na te titule sam ga jednom pobijedio i u 2015. godine kada sam izgubio u finalu - poručio je Đoković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.