U DUHU VIMBLDONA

Tehnika teniskih udaraca koja ostavlja bez daha

Teniski potezi su često veliko iznenađenje, a pojedini velikani često ruše i zakone normalnog

Serena Vilijams. AP

7.7.2023

Najpoznatiji teniski turnir i treći Gren slem sezone, Vimbldon, počeo je prije nekoliko dana. Stoga, u julu, mjesecu koji je inače prazan barem što se događaja tiče, pažnja je u potpunosti preusmjerena na njega. 

U tom duhu, posvetit ćemo pažnju nekim od najboljih poteza koje neki od najlegendarnijih tenisera i teniserki izvode, čineći ih mnogo jednostavnijim nego što oni zapravo jesu. 

1) Federerov SABR

Nemoguće je započeti bilo kakvu listu bez legendarnog poteza kreiranogu laboratoriju Rodžera Federera (Roger). Jedan od najneočekivanijih poteza ikad viđenih na teniskom Touru. Samim tim odgovara mu i skračenica SABR (Sneak attack by Roger). 

Švicarac bi ovaj potez najčešće koristio na drugom servisu protivnika. Planirano bi ih čekao da oni dignu pogled kada bacaju lopticu za servis, a onda bi se ušunjao na servis liniju i tako iznenadio protivnike. 

2) Đokovićev return servisa

Kada je riječ o returnu servisa, malo igrača može se mjeriti s Novakom Đokovićem. Rekorder po broju osvojenih Gren slemova prosto je nesalomiv kada je u pitanju ovaj dio. Vraćanje iz nemogućih situacija su njegov forte. 

Njegov osjećaj za prostor i sposobnost da vraća servise iz najnepovoljnijih pozicija čine ga iznimno opasnim protivnikom. Đokovićev return često je precizan i težak za predvidjeti, što mu pomaže da nametne svoj ritam i pritisak na suparnika.

3) Nadalov top spin

Rafael Nadal je sinonim za forhend top spin udarac. To je jedan od najmoćnijih i najefikasnijih u historiji tenisa. Dominacija na Rolan Garosu i ostalim turnirima koji se igraju na šljaci ne bi bili mogući bez ovog udarca.

Koristeći svoju snagu i brzinu, Nadal generiše ogromnu količinu rotacije na lopti, što mu omogućuje da je drži duboko u terenu i stvara nevjerojatnu dubinu udarca. Nadalov forhend top spin je postao njegov zaštitni znak i ključni element njegove igre.

4) Vavrinkin jednoručni bekend

Stan "The Man" Vavrinka (Wawrinka) je igrač koji je postao slavan po svojoj snažnoj i preciznoj tehnici jednoručnog bekenda.

Njegov udarac ima veliku snagu i rotaciju. Vavrinkin jednoručni bekend je jedan od estetski najljepših u tenisu i često mu pomaže u stvaranju pritiska na protivnike.

5) Serenin volej

Kada je riječ o voleju, nijedna teniserka ne prilazi ni blizu Serene Vilijams (Williams).

Brz, snažan i precizan - najjednostavniji su opis ovog udarca. Serena je jedna od najboljih u zauzimanju pravog položaja na mreži i brzom reagovanju na loptu.

Njezin volej donio joj je kroz karijeru mnogo poena i često je bio odlučujući udarac u ključnim trenucima meča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.