POSTUPIO PO PRAVILIMA

Poznata konačna odluka o suspenziji Novaka Đokovića

Prvi reket svijeta je prije nekoliko dana odbio doping test pred meč Dejvis kupa

Đoković: Prolazi bez kazne. Platforma X

N. H.

28.11.2023

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) donijela je odluku o suspezniji Novaka Đokovića, koji je odbio doping test uoči meča Dejvis kupa protiv Velike Britanije. 

Konačna odluka glasi da prvi reket svijeta neće biti suspendovan jer nije prekršio antidoping pravila. 

Osoblje Svjetske antidoping agencije (WADA) pojavilo se samo sat i po uoči meča protiv Kamerona Norija (Cameron Norrie), te je zbog toga on odlučio dati krv i urin tek nakon duela. 

Zbog toga je vrlo brzo krenula hajka na Đokovića, te je naišao na osude mnogih, a čak se tražilo i da on bude suspendiran.

Najglasniji među njima bio je Mark Madiot (Marc), koji je istakao da tokom meča tragovi proizvoda za doping mogu biti eliminisani i da zbog toga mora biti automatski suspendiran.

Međutim, iz ITIA-e su za francuski "L'Equipe" objasnili da je Đoković postupio u skladu s pravilima.

- Đoković nije odbio test. Pravilo je da se igrača obavijesti, a onda je on dužan testirati se što je prije moguće. U takmičenjima poput Dejvis kupa, igrača se o tome može informirati prije meča, dok se u drugim takmičenjima to uobičajeno radi nakon njega. To je već ustaljena procedura. Igrači imaju pravo odlučiti hoće li se testirati prije meča. Ukoliko ne žele, kontrola će uslijediti nakon meča. Češće se dešava da igrači pristanu na kontrolu pred meč jer su nakon njega umorni i žele biti slobodni nakon njega - pojasnili su iz Međunarodne agencije za integritet tenisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.