RUSKI TENISER

Rubljov zaprepastio sve na turniru u Torinu, a sada je objasnio svoje postupke

Rubljov je svoj bijes iskalio tako što se udarao do krvi s reketom, što je zaprepastilo mnoge ljubitelje tenisa

Rubljov: Udarao se reketom po koljenu. Platforma X

N. H.

29.11.2023

Mnogi teniseri svoj bijes iskale na reketima ili tako što se izgalame na sudiju ili nekog iz stručnog štaba. 

Andrej Rubljov je u Torinu otišao još korak dalje - udarao je sebe toliko divljački po koljenu, da se čak i Nik Kirjos (Nick Kyrgios), poznat po svojim izljevima bijesa, ponudio kako bi mu pomogao.

Dva razloga

Rubljov je objasnio zašto se udara po koljenima. 

- Dva su razloga zašto se udaram po koljenima. Prvo, ne želim lomiti rekete jer sam veoma izbirljiv. Nije lako naći one koji mi odgovaraju. Čak i kada su potpuno isti, samo dva od 15 mi leže. Zato ih ne lomim, jer ako slomim trebat će mi mnogo vremena da pronađem novi. Drugo, često imam toliko negativan osjećaj prema samom sebi, da ne znam šta drugo uraditi kako bih se trgao. U takvim trenucima sebi kažem „Probudi se, pola meča je prošlo, a ništa nisi uradio." Tada se osjećam kao da ponovo gazim istu grabulju - objasnio je Rubljov ruskim novinarima. 

Promjene u karijeri

Rusu je 2023. bila najbolja sezona u karijeri. Osvojio je prvi Masters u karijeri, ušao u tri Gren slem četvrtfinala, vratio se na peto mjesto ATP liste.

- Razlog je promjena stručnog štaba. Dodao sam još jednog trenera, Alberta Martina, novog fizioterapeuta, novog stručnjaka za kondiciju. Titula u Monte Karlu je najbolji dokaz da sam dobro uradio. Fernando Visente ostaje moj prvi trener, a Martin će biti zadužen za sportsku psihologiju - kazao je Rubljov.

Međutim, ne krije da ga čeka još mnogo rada, prije svega na psihološkom pristupu.

– Prije svega moram popraviti psihološki pristup. To mi najviše nedostaje u poređenju sa Đokovićem, Medvedevim, Alkarasom i Sinerom. Oni su mnogo psihološki stabilniji od mene. Moram još da popravim i kretanje kao i drugi servis. Ovaj udarac je kod mene mnogo gori nego kod svih ostalih u prvih 10. Svi jače serviraju od mene. Moram i igru na mreži da unapredim - rekao je Rus, pa dodao:

– Ako popravim psihologiju i drugi servis, bit ću potpuno drugi teniser.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.