SINONIM ZA ŽENSKI TENIS

Kako je Marija Šarapova gubila 20 miliona godišnje: Za sve je "kriv" Tajger Vuds

Strategija je to koju smo učili od Tajger Vudsa, otkrio je Ajzenbad

Šarapova: U penziji od 2020. godine. AP

E. Ć.

1.3.2024

Ruska teniserka i jedna od najboljih svih vremena Marija Šarapova (37) je tokom svoje bogate karijere zaradila blizu 40 miliona eura.

Maks Ajzenbad (Max Eisenbud), menadžer koji je znatno utjecao da postane vjerovatno najbogatija teniserka u historiji, otkrio je da je njena zarada mogla biti i mnogo viša.

– Marija je mogla da ima barem još 20 miliona dolara godišnje, ali je strategija bila da i zarađuje i pobjeđuje. Tu strategiju smo naučili od Tajgera Vudsa (Tiger Woods) koji je samo tri sedmice godišnje posvećivao sponzorskim obavezama. Ključ je uvijek bio da se maksimalizuje zarada, ali da se osvajaju titule – otkrio je Ajzenbad.

Šarapova je još manje vremena posvećivala ovakvim obavezama.

– Ograničili smo njena snimanja za reklame na samo 16 dana godišnje. Izračunali smo da toliko vremena može posvetiti sponzorima a da njeni treninzi ne trpe. Da smo samo pet dana dodali, zarađivala bi barem još 20 miliona dolara godišnje – istakao je Ajzenbad.

Marija Šarapova je u svojoj karijeri osvojila pet Gren slemova – Vimbldon (2004.), US open (2006.), Australijan open (2008.) i Rolan Garos (2012. i 2014.). Od tenisa se oprostila u februaru 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.