TENIS

BiH ostala bez predstavnika na Australian Openu: Džumhur i Brkić zaustavljeni u drugom kolu kvalifikacija

Prvi Grand Slam sezone

D. K.

16.1.2015

Bosna i Hercegovina ostala je bez predstavnika na prvom teniskom Grand Slamu sezone. Nažalost, oba naša tenisera poražena su noćas u drugom kolu kvalifikacija Australian Opena.

Prvi na teren izašao je Tomislav Brkić (246. na ATP listi) koji je snage odmjerio sa Aljazom Bedeneom (116.) iz Slovenije. Na kraju je bilo 6:0, 7:6 (2) za Slovenca.

No, u tom meču gledali smo dva potpuno različita seta. U prvom dijelu igre Brkić nije pružio ama baš nikakav otpor. Čak štaviše, može se reći da je odigrao katastrofalno jer je u cijelom setu, koji je trajao samo 19 minuta, osvojio svega osam poena!

Međutim, u drugom setu vidjeli smo mnogo veću borbu. Bh. predstavnik zaigrao je mnogo bolje. Oba igrača čvrsto su držala svoj servis do rezultata 3:3, kada bh. teniser oduzima servis protivniku. Nažalost, Bedene odmah uzvraća break i izjednačava na 4:4. U tie-breaku mnogo bolje je odigrao Slovenac te ga riješio u svoju korist rezultatom 7:2.

brkic

Ipak, Brkić treba biti zadovoljan svojim nastupom imajući u vidu da je upravo na ovogodišnjem Australian Openu zabilježio svoju prvu pobjedu na nekom Grand Slam turniru.

Drugi bh. predstavnik, najbolji bh. teniser Damir Džumhur (104.) poražen je nakon nešto više od dva sata tijesne borbe od Nijemca Tima Puetza (183.). Rezultat je na kraju glasio 2:6, 6:4, 6:8.

Prvi set Puetz je dobio i više nego uvjerljivo, bilo je 6:2. U drugom dijelu igre igrači čuvaju svoj početni udarac do rezultata 3:3, kada Džumhur pravi break i dolazi do 5:3, a potom i rješava set u svoju korist rezultatom 6:4.

U trećem setu viđena je velika borba, koja je trajala skoro sat vremena. Naime, nakon što je Puetz napravio break i poveo sa 3:1, Džumhur je skupio snage, uzvratio istom mjerom i izjednačio na 3:3. Nije bilo breakova sve do rezultata 7:6 za Nijemca, kada je Džumhur servirao za ostanak u meču. Nažalost, tada Puetz pravi break i osvaja treći set, a samim tim i meč.

dzumhur

Treba napomenuti da Džumhur u cijelom meču nije imao niti jedan as servis, dok je, s druge strane, Puetz odservirao 10 neuzvraćenih servis udaraca.

Podsjetimo, Džumhur je na prošlogodišnjem Australian Openu igrao treće kolo gdje je poražen od Čeha Tomasa Berdycha, pa će vjerovatno na novoj ATP ljestvici zabilježiti znatan pad, s obzirom na činjenicu da je branio mnogo ATP poena.

Treći bh. predstavnik na Australian Openu, Aldin Šetkić poražen je već u prvom kolu kvalifikacija od Nijemca Andreasa Becka.

Titulu iz prošle godine brani Švicarac Stan Wawrinka, koji je bio bolji od španskog tenisera Rafaela Nadala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.