TENIS

Selektor teniske reprezentacije Srbije: intenzivirat ćemo saradnju sa TSBiH

INTERVJU Bogdan Obradović

Mirsada BILANOVIĆ

19.1.2015

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović u prvom intervjuu koji je dao za bosanske medije neuobičajeno otvoreno i iskreno govori o predstojećem meču prvog kola Svjetske grupe Dejvis kupa 2015. između Srbije i Hrvatske.  

Također, govori o odnosu s Teniskim savezom BiH te najavljuje prisniju saradnju između ova dva saveza. 

Obradović je najuspješniji trener srbijanskih tenisera, predavač na Visokoj školi za sport u Beogradu i vlasnik prestižne Teniske akademije „Bogdan Obradović", koja je smještena u najljepšem dijelu Beograda, oazi mira, na Adi Ciganliji, gdje smo i uradili intervju.

Prelijepa BiH

Ovo je Vaš prvi intervju za bosanske medije?

- Jeste! Selektor Srbije sam od 2007. godine, ali, nažalost, nemam iskustva s bosanskim medijima.

Pratite li dešavanja vezana za tenis u BiH?

- Pratim koliko mogu. Odrastao sam na prostorima bivše Jugoslavije, meni su to interesantna područja, ne samo što se tenisa tiče već uopšte. Pratim i košarku i rado se sjećam generacije sarajevske Bosne koja je igrala fenomenalnu košarku, na svjetskom nivou. Mnogo je vrhunskih sportista izašlo iz te prelijepe zemlje Bosne. I danas imam određene kontakte s Teniskim savezom BiH. Naravno, ta bi saradnja trebala biti jača i ja ću se potruditi da u budućnosti intenziviram našu saradnju.

Na kakvu vrstu saradnje mislite?

- Naša djeca, mislim na onu s prostora bivše Jugoslavije, ne trebaju ići trenirati po Americi, Španiji, Njemačkoj... Sve to mogu raditi na ovim našim područjima. Kada vidimo generalno rezultate u svim sportovima bivših država, vidimo da smo i dalje jedna velika velesila, a da smo najmanje usmjereni jedni na druge.  To treba promijeniti, posebno u sportu kao što je tenis.

Ono što trenutno zaokuplja pažnju svakako je predstojeći meč prvog kola Svjetske grupe Dejvis kupa između Srbije i Hrvatske. Najbolji teniseri dvije zemlje sastat će se od 6. do 8. marta u Kraljevu. Jeste li zadovoljni žrijebom?

- Zadovoljan sam jer igramo kod kuće, a zna se kakvu atmosferu imamo na domaćem terenu. Nismo ni očekivali neki lakši žrijeb, jer sigurno da u svjetskoj grupi 16 najboljih reprezentacija ne možete imati lakog protivnika. U svakom slučaju, jedan vrlo ozbiljan protivnik.

Hrvatsku će u meču protiv Srbije predvoditi Marin Čilić, prošlogodišnji šampion US Opena, tu je i Ivo Karlović, koji je u odličnoj formi. Kakav rezultat očekujete?

- Hrvatska je u ogromnom teniskom usponu. Dokaz tome je i ovo što se desilo prije nekoliko dana u Dohi, kada je Karlović uspio dobiti Novaka Đokovića. Respektujemo hrvatski tim, ali mislim da imamo prednost, veće iskustvo i fond igrača, koji mogu da preuzmu odgovornost.

Prošle sezone nastupali ste bez trojice velikih igrača, Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića i Viktora Troickog. Hoćete li biti kompletirani u ovoj sezoni?

- Ne možete u svakoj sezoni računati na sve igrače. Za sada imam Đokovićevu potvrdu za učešće u Dejvis kupu. Ja sada imam osam mladih igrača u timu, koji u bilo kojoj kombinaciji mogu da dobivaju sve bitne mečeve. To je veliki uspjeh za reprezentaciju Srbije.

Sjajni momci

Poznajete li neke tenisere iz BiH, pratite li njihov rad?

- Poznajem, naravno. Nedavno je u mojoj Akademiji trenirao bh. teniski reprezentativac Tomislav Brkić. Prije dvije sezone dolazio je i mladi Damir Džumhur. Sjajni su to momci. Bosna ima izuzetno talentovanu mladu generaciju tenisera, za koju sam uvjeren da će u narednim sezonama napraviti dobre rezultate. Sigurno je da ćemo na velikim svjetskim turnirima uskoro vidjeti jednog velikog igrača iz Bosne.

Veliki spektakl

Kako komentirate pojedine hrvatske medije koji tvrde da će biti „lako" pobijediti reprezentaciju Srbije ukoliko ne bude igrao prvi teniser svijeta Novak Đoković...

- Ne znam šta znači ta riječ „lako". Danas nema lakih protivnika, lakih mečeva. Mislim da takvi napisi ne idu u prilog ni medijima koji objavljuju takve stvari, niti samoj hrvatskoj reprezentaciji. Svi znamo da se igra u tri dobivena seta, da postoji velika tenzija među navijačima. Mi igramo pred domaćom publikom i bit će to jedan veliki spektakl.

Nisam prodao dušu đavolu

Uspješan ste trener, predavač na fakultetu, izgradili ste Tenisku akademiju u koju dolaze teniseri iz svih dijelova svijeta. Jeste li ostvarili sve svoje ambicije?

- Sve sam u Srbiji postigao. Pružala mi se mogućnost da odem u inostranstvo, da radim kao trener za velike novce. Nisam htio otići iz Srbije, uvijek sam bio uz svoje igrače, takmičare. Nisam dozvolio, kako bi se to reklo, da prodam dušu đavolu. Planiram uskoro u Kraljevu otvoriti regionalni teniski centar, gdje će se okupljati mladi talentirani teniseri.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.