TENIS

Džumhur: Veća mi je trema izaći na ispit nego na meč

Najbolji bh. teniser o karijeri, obrazovanju i ljubavi

Hajrija LISIĆ

10.5.2015

Dok je još kao junior bio na poziciji najboljeg u Evropi, bh. teniseru Damiru Džumhuru legendarni Novak Đoković govorio je da će biti vrhunski u ovom sportu. Nije Đoković pogriješio. Džumhur je danas na 81. poziciji na zvaničnoj teniskoj listi ATP, što je do sada najbolji uspjeh bh. tenisera.

Biti bolji

Mladi Džumhur se proteklih dana u rodnom Sarajevu oporavljao od povrede lijeve prepone, koju je zadobio na treningu u Istanbulu. Bio je primoran da otkaže i meč u Rimu pa je svakodnevno išao na terapije. Pred njim je ATP čelendžer u Hajlbronu, koji počinje 11. maja, a potom odlazak u Ženevu.

- Nadam se da ću uspjeti odigrati ovaj meč u Njemačkoj. Noga je dosta bolje. Sva sreća da u periodu kada sam otkazao ovaj čelendžer u Rimu, nisam trebao braniti nikakve poene. No, dobro mi je došao ovaj odmor. Dosta sam ove godine igrao i bilo mi je neophodno da se psihički pripremim za nastavak - govori Džumhur.

Za njega je velika čast, ali i odgovornost, nositi titulu najuspješnijeg tenisera u historiji ovog sporta u našoj državi.

- Što manje razmišljam o tome, manji mi je pritisak. Želim napraviti mnogo više od ovog mjesta pa na ovo gledam tek kao na jedan prolazni period u mojoj karijeri. Već ove godine pokušavam da prođem u prvih 60, pa čak i 50. Svakog dana napredujem i moram biti sve bolji i bolji - kaže teniser.

Kada je kod kuće, a na stadionu Grbavica igra plavi tim, Džumhur je obavezno u njihovoj navijačkoj armiji. Igrači Željezničara jednako prate i teniserove uspjehe pa su ga protekle sedmice ugostili na treningu i iznenadili dresom s njegovim prezimenom i brojem 81.

- Drago mi je da svi ljudi Fudbalskog kluba Željezničar prate moje rezultate, kao što i ja pratim njih. Za vrijeme protekle dvije domaće utakmice bio sam u Sarajevu pa sam imao priliku da dođem na trening i vidim kako sve to izgleda u timskom sportu. Atmosfera je odlična i to mi je drago vidjeti, jer predstoji borba za titulu. Nadam se da će je Željezničar uspjeti osvojiti - iskren je Džumhur.

Vanredni student

Kako je i sam navijač, Džumhur je istaknuo da ne odobrava nerede, koji su postali uobičajni na bh. stadionima.

- Ti sukobi nemaju moju podršku. Ova zabrana gostujućim navijačima jedini je izlaz u ovom trenutku, jer se stvari, definitivno, moraju promijeniti, kao i sve što se dešava na stadionu. Nažalost, to nije samo u našoj državi, tako je i u regionu, ali i u svijetu. Kod nas je mnogo izraženo i žao mi je što je to tako, jer sport ne bi trebao trpjeti - iskren je Džumhur.

Mladi teniser, iako niže sjajne rezultate, ipak se ne oslanja samo na sportsku slavu nego je upisao i Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

- Trudim se da uskladim vrijeme i da što više pažnje posvetim obrazovanju. Druga sam godina na fakultetu. Vanredni sam student i htio bih ja da to ide brže, ali zaista je teško uz ovu sportsku karijeru polagati uporedo ispite. Ali, trudim se, jer znam da, poslije bavljenja sportom, ostaje samo škola. Profesori me ne privileguju zbog uspjeha, veća mi je trema izaći na ispit nego na meč - govori Džumhur.

Najveću podršku svakako ima od porodice, ali i od svojih prijatelja, na koje ne zaboravlja. Jer, kako kaže, najbitnije je ostati dobar čovjek pa onda sportista. U Sarajevo se uvijek s osmijehom vraća bez obzira na ishod mečeva, jer ga čeka djevojka Jelena.

 

Damir i Jelena: U vezi više od tri i po godine 

- U vezi smo više od tri i po godine. Teško je izdržati nekada po šest sedmica izvan rodnog grada, ali ona mi je ogromna podrška i mnogo sam joj zahvalan. Jelena je prihvatila našu razdvojenost i time mi dala vjetar u leđa ka mom uspjehu. Naravno, ne zaboravljam ni svoje prijatelje, jer će jednog dana karijera proći, a oni će ostati - iskren je teniser.

Sve što je izgradio, plod je podrške roditelja, koji su Džumhuru od početka omogućavali i finansijski izdržavali sve potrebe ovog sporta.

- Hvala Bogu, kako su rezultati krenuli nabolje, pogotovo na većim turnirima, mnogo je lakše izdržati finansijski. Ne može odjednom, ali polako. Uspio sam i sada je na mene red da vraćam svojim roditeljima. Oni, naravno, ne traže to, finansijski, od mene, ali ja im vraćam svojim uspjesima - ističe najbolji bh. teniser.

Mlađi brat odobrao drugi put

Damirova vjerna podrška je mlađi brat Zlatan, koji je kao tinejdžer nizao uspjehe u tenisu, od kojeg je danas odustao.

- Upravo je završio Dobrinjsku gimnaziju kao jedan od najboljih učenika. Očekuje ga novo poglavlje u životu i još donosi odluke. Sve manje igramo i danas rijetko ode na teniski teren. To je njegov put, koji je odabrao. Žao mi je što nije išao mojim putem, ali možda njegov izbor bude bolji, nikad se ne zna - ističe Damir.

Glumio u dva filma

Mladi teniser imao je izlet i u svijet filma. Pojavio se u filmu "Grbavica" kao statista, a u njemačkom filmu "Dolina snajpera" igrao je jednu od glavnih uloga.

- Želja da glumim uvijek postoji, ali nažalost, nemam mnogo vremena za takvo nešto. I poslije ta dva snimljena filma imao sam ponuda, ali kako najčešće nisam u Sarajevu, to bi značilo da moram da prekinem s turnirima. Ako bude glume i ponuda kada se prestanem baviti tenisom, bti ću veoma sretan. Oduševljen sam glumačkom ekipom serije “Lud, zbunjen, normalan”. Imamo dobre glumce, reditelje, osvajali smo velike nagrade na filmskim festivalima, što pokazuje da smo i u tome jednako dobri kao i u sportu - govori Džumhur.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.