TENIS

NAKON VELIKE BORBE Džumhur bez plasmana u drugo kolo US Opena

Australac Bernard Tomic slavio sa 3:1

D. KOVAČ

2.9.2015

Najbolji bosanskohercegovački teniser, 23-godišnji Sarajlija Damir Džumhur (98. na ATP listi) noćas je nakon velike borbe eliminisan u prvom kolu posljednjeg Grand Slama sezone, US Opena. Koban po našeg igrača bio je Australac Bernard Tomic (24.), koji je slavio rezultatom 3:1. Po setovima je bilo 5:7, 7:6 (4), 6:4, 6:3.

pocetak-meca

Prvi set bolje je otvorio Tomic, napravivši brejk već u trećem gemu. No, Džumhur odmah uzvraća istom mjerom i izjednačava na 2:2. Potom oba igrača čvrsto drže svoje početne udarce sve do rezultata 6:5 za bh. tenisera, koji tada pravi ključni brejk i samim tim rješava prvi dio igre u svoju korist sa 7:5.

Nažalost, nakon prvog seta Tomic je ipak malo digao svoj nivo igre, što mu je bilo dovoljno da osvoji tri naredna seta i plasira se u drugo kolo.

I u drugom setu prvi do brejka dolazi Tomic, i to ponovo u trećem gemu. Pri rezultatu 5:4, kada je Damirov vršnjak servirao za set, Sarajlija je ipak smogao snage, napravio brejk i set odveo u 13. igru. Taj brejk također je bio poprilično izjednačen, a Džumhurova igra raspala se pri rezultatu 4:4, nakon čega je Australac osvojio tri naredna poena i izjednačio na 1:1.

kraj-drugog-seta

detalj-iz-meca

Početak trećeg seta također je bolje otvorio Tomic, koji je poveo sa 3:0. No, možda pomalo i neočekivano, Damir ponovo uzvraća istom mjerom i izjednačava na 3:3. Nažalost, pri rezultatu 4:5 i servisu za ostanak u trećem setu, Damir je odreagovao poprilično slabo, a Tomicu je bila dovoljna druga set lopta za 6:4.

Za razliku od prethodna tri, u četvrtom setu u ranoj fazi igre nije viđen brejk. Igrači su čuvali servis do 4:3 za Australca, kada pravi odlučujući brejk i privodi četvrti set kraju bez problema.

tomic

Kada je u pitanju statistika meča, Tomic se ne može pohvaliti da je baš nadigrao našeg tenisera. Ukupno je osvojio 18 poena više (146:128), uz 10 as servisa više (16:6). Australac je napravio tri, a Džumhur četiri duple greške, dok su obojica tenisera imali po 45 winnera. Tomic je napravio tri neprisiljene greške više (46:43). Na meču je viđen ogroman broj brejk lopti, čak 26. Od toga je Tomic iskoristio jednu više od Damira (6:5).

Najbrži Damirov servis kretao se 178,5, a Tomicev 202 km/h.

Džumhur je tako na US Openu još jednom završio svoj nastup već u prvom kolu. Podsjećamo, prošle godine od njega je bio bolji Španac David Ferrer sa 3:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.