DAVIS CUP Kako je Borna Ćorić šokirao Amerikance

Odigrani četvrtfinalni mečevi Svjetske grupe

(A.Č.)
18.07.2016 10:15

Zahvaljujući pobjedama Marina Čilića nad Johnom Isnerom i Borne Ćorića nad Jackom Sockom, hrvatski su teniseri napravili pravi podvig te zaostatak od 0:2 nakon prvog dana četvrtfinalnog Davis Cup dvoboja s Amerikancima u Portlandu pretvorili u pobjedu 3:2 i plasman u polufinale.

Nakon što je najbolji hrvatski teniser u tri seta sa 7:6 (9), 6:3, 6:4 svladao Johna Isnera i izjednačio na 2:2, pobjednički bod donio je Borna Ćorić, koji je, nakon trosatne bitke, svladao Jacka Socka sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4.

Tako je Hrvatska postala četvrta nacija koja je protiv najtrofejnije Davis Cup reprezentacije u povijesti uspjela okrenuti zaostatak od 0:2 nakon prvog dana. To je pošlo za rukom Australcima 1939. godine, Italiji 1960. i Švedskoj 1994. godine.

Ni u četvrtom pokušaju reprezentacija SAD-a nije uspjela svladati Hrvatsku. Hrvatska Davis Cup reprezentacija je u svojoj 24-godišnjoj historiji prvi put kreirala ovakav preokret koji joj je po treći put donio plasman u polufinale, a prvi put nakon 2009. godine.

Borna ćorić je drugi meč zaredom donio pobjednički bod u petom, odlučujućem meču, jer je u Portlandu ponovio ono što je u martu napravio protiv Belgije u Liegeu.

Hrvatska će u polufinalu, koje je na rasporedu od 16. do 18. septembra, ugostiti Francusku, koja je pobijedila Češku s 3:1. Bit će to prvi meč hrvatske reprezentacije na domaćem terenu nakon tri godine i šest uzastopnih gostovanja. I prijašnja dva polufinala Hrvatska je odigrala na domaćem terenu.

Ivan Ljubičić i Mario Ančić su 2005. godine na putu prema naslovu u polufinalu savladali Rusiju na splitskim Gripama. Četiri godine poslije, na zemlji u porečkoj Žatiki , Tomaš Berdych i Radek Štepanek Češku su odveli u finale preko Marina Čilića i Ive Karlovića.

U drugom polufinalu će branitelj naslova Velika Britanija, koja je u Beogradu savladala Srbiju sa 3:2 biti domaćin Argentini, koja je bila bolja od Italije i slavila sa 3:1.

 

NA VRH